JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart vägljus ska halvera effekten

Stockholms stadSmart vägljus ska halvera effekten

Gatlyktor som endast lyser då någon är i närheten ska kunna halvera energiförbrukningen enligt Stockholms stad som nu installerar testsystem på Djurgården och i Bromma.
Stockholmsområdet har 50 000 ljuspunkter för park-, gång- och cykelvägar. Med sensorer och lite intelligens skulle de kunna minska den årliga  energiförbrukningen med åtminstone 4 GWh. Det tror i alla fall Stockholms stad som nu gör två provinstallationer.

de Besches väg på Djurgården får 42 ljusstolpar och 32 stycken rörelsedetektorer från göteborgska Active Lights. Systemet är helt fristående från elnätet – det laddas av egna solceller.

Gångvägen mellan Tunnlandsvägen och Gustav III:s väg i Bromma får 32 LED-stolpar från fagerhultska Fagerhult. Inbyggnadskonsulten Tritech levererar ett radiobaserat styrsystem. Tekniken bygger vidare på ett lyckat test längs med Kungsholms strand.

Projektet heter Avancerad styrning av utomhusbelysning och pågår till och med hösten 2015. Det drivs av Sustainable Innovation och KTH Ljuslaboratoriet i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning, Leading Light, Stockholms stad, Tritech och Fagerhults Belysning. Energimyndigheten delfinansierar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)