JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB-chef hyllas av KTH
Johan Söderström, vd för svenska ABB, får KTH:s guldmedalj i industrisamverkan. Hans nyskapande ledarstil och mycket stort engagemang i att bygga starka relationer mellan den akademiska världen och näringslivet har stor del i denna utmärkelse.
Johan Söderström är vd för ABB Sverige och chef för ABB:s division för kraftprodukter för norra Europa. Som nybliven mottagare av KTH:s guldmedalj i industrisamverkan får han frågan vad det viktigaste egentligen är för att nå en god samverkan mellan lärosäte och företag.

– Att det är långsiktigt, formaliserat, med realistiska men utmanande mål och återkommande uppföljningar. Det är ju lite som att ingå äktenskap – man väljer varandra aktivt, svarar han.

I motiveringen till KTH:s guldmedalj står det: ”Johan Söderström har starkt bidragit till att på ett framgångsrikt sätt positionera ABB i Sverige som en internationell ledare för utveckling av områdena elkraft och industriell automation. Hans nyskapande ledarstil är uppskattad. Han har visat ett mycket stort engagemang och intresse i arbetet med att bygga starka relationer mellan den akademiska världen och näringslivet - en djup och äkta industrisamverkan. Han har också ett brett engagemang i samhällsfrågor som bland annat berör utbildning och ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap. Han är sedan 2013 ledamot av IVA. Johan Söderström är en mycket värdig mottagare av KTHs guldmedalj i Industrisamverkan”.
Att han lever som han lär är ABB:s satsning på ”University Relations” ett bevis på. Den sjösatt för två år sedan med syfte att knyta ännu närmare band med universitet och högskolor i Sverige med fokus på rekrytering och forskning.

I december 2012 skrev ABB ett första avtal med KTH inom ramen för University Relations, och under förra året följde liknande avtal med Mälardalens högskola samt Chalmers.

ABB:s strategiska partnerskap med innebär såväl personellt som forskningsmässigt utbyte och samverkan på en rad olika nivåer. För KTH:s del märks det exempelvis i form av åtminstone ett 40-tal exjobb om året liksom genom adjungerade professorer.

– Det ger så otroligt mycket tillbaka och dessutom får vi ju möjlighet att samarbeta med KTH:s övriga partners. Forskningsperspektivet och återväxten är viktiga delar i utbytet, säger Johan Söderström.

Så vad är viktigt för en civilingenjör om 20 år?

– Världen blir bara mindre och mindre, men samtidigt mer och mer komplex. Jag tror att kommunikation och konsten att samarbeta blir ännu viktigare i framtiden. Men problemlösning och analys är som alltid lika viktiga, säger Johan Söderström.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)