JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solceller utan installationskostnad
Fraunhofer Plug & play rooftop solar cells
Det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer presenterar solceller för takinstallation som är snabbinstallerade ur alla aspekter – från installationen i sig till godkännande och säkerhetskontroll. För att göra dem personsäkra används en ny sorts elektricitet.
Priset på solceller har sjunkit så dramatisk under de senaste åren att installationen i sig numera ofta är det som kniper den större delen av investeringskostnaden. Totalkostnaden har därmed börjat plana ut mot denna som en en undre gräns.

Fraunhofers teknik tar i princip bort installationskostnaden. Med dagens priser innebär det att nästan två tredjedelar av investeringenskostnaden kapas i en kalkyl från forskarna – från 160 000 kronor till 56 000 kronor i en typisk takinstallation i USA.

Alla steg i installationen är plug-and-play. På en dag kan du vara klar. Med allt. Inte bara med den fysiska installationen utan också med godkännande från myndigheter.

Det ska inte behöva vara svårare att installera solceller än att installera ett kylskåp, är forskarnas filosofi.

Först installationen. Forskarna använder lätta, flexibla moduler av plast. De limmas fast vid taket. Monterade på ett schingeltak klarar de en orkan på 50 sekundmeter.

Elektriciteten levereras med hjälp av en teknik från det amerikanska uppstartföretaget Voltserver. Likströmmen levereras i numrerade datapaket. En styrcentral räknar paket och registrerar på millisekundnivå vad som händer i förbrukarnätet. Så fort en avvikelse uppträder slås strömmen av, innan någon hinner skadas.

Principen är densamma som jordfelsbrytare, men i en digital intelligent version som inte bara registrerar jordfel. Med Voltservers teknik blir upp till 400 volt DC plötsligt ofarligt, vilket enligt Voltserver kan få imponerande tillämpningar även i andra sammanhang, exempelvis för Power over Ethernet.

Anslutningen till allmänna elnätet sker via snabbladdarkontakter för elbilar.

Säkerheten som tekniken ger betyder att säkerhetscertifieringen ska kunna göras enklare. Forskarna tar fram ett administrativt system där ansvarig myndighet i princip ska kunna godkänna installationen automatiskt.  Systemet gör ett självtest som det laddar upp till myndigheten.

Infrastruktur som saknas för att nå målet fullt ut är att det finns färdiga kontakter i huset för att plugga in solcellerna. Att detta skulle bli en standard är inte konstigare än att det finns trefasuttag för torktumlare i huset, tycker forskarna.

Modulerna kommer snart att finnas till salu. Integrationen med myndigheter kommer att kräva nya standarder.

Modulerna testas fortfarande i extra varma klimat. Att de limmas fast gör kylningen svårare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)