JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komposterbar elektronik från Norge

Komposterbar elektronik från Norge

Kretsar av plast, kisel och magnesium som löses upp av vatten på några timmar. Det är vad forskare på det norska institutet Sintef håller på att utveckla.
Vi riskerar att skapa ett gigantiskt miljöproblem när världen fylls av små IoT-system som används för allt från att övervaka att operationssår läker korrekt till att ta prover på oljespill. Den här typen av kortlivade sensorsystem borde kunna tillverkas på ett sätt som gör att man på förhand kan bestämma hur länge de fungerar och att de på ett givet kommando bryts ned till något som inte är miljöfarligt.

Precis som med vanliga halvledarkretsar har norrmännen utgått från kisel men där upphör likheterna. För att bli nedbrytbar får kiselskiktet bara vara några nanometer tjockt. Delar av kretsen har också gjorts av magnesium eller en kombination av magnesium och kisel.

Det här handlar inte om logik i nanometerskala utan om enkla sensorsystem som tillverkas med tryckteknik.

En utmaning som ännu inte är helt löst är hur komponenterna ska kapslas. Forskarna funderar på någon typ av plastmaterial som är vattentätt i ett par veckor.

– När en vätska har penetrerat kapslingen börjar kretsen att brytas ned. Då måste uppgiften den ska göra vara klar, säger Karsten Husby på Sintef ICT i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)