JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB och Hitachi bildar bolag
För 60 år sedan utvecklade ABB HVDC-tekniken i Sverige. Nu ingår företaget ett strategiskt samarbete med japanska Hitachi. Genom ett nytt företag, baserat i Tokyo, ska de två se till att ABB:s senaste teknik når den japanska marknaden.
Det nya samriskbolaget väntas starta sin verksamhet inom de närmaste månaderna, efter att bolaget är formellt godkänt och bildat. Hitachi och ABB kommer att äga 51 respektive 49 procent.



HVDC – High Voltage Direct Current – innebär högspänd likström och används för att minimerar förlusterna då elektricitet överföras över långa avstånd. Innan överföringen omvandlas växelströmmen till likström för att på mottagarsidan återigen omvandlas till växelström.

Förutom att HVDC-tekniken ger små överföringsförluster är den dessutom mindre utrymmeskrävande och har lägre installationskostnader än alternativa tekniker. Tekniken lämpar sig också för sammankopplingar mellan två olika frekvenser.
Hittills har Hitachi deltagit i alla japanska HVDC-projekt, sedan utvecklingen startade på 1970-talet.

Samtidigt är det ABB som utvecklat HVDC-tekniken. Företaget levererade världens första kommersiella HVDC-system i Sverige 1954 och genom åren har ABB stått för cirka hälften av alla global HVDC-projekt, räknat i levererad effekt.

– Jag är övertygad om att etableringen av en ny verksamhet som kombinerar Hitachis och ABB:s styrkor kommer att bidra till att förse den japanska HVDC-marknaden med den nya teknik som krävs framöver, säger Hiroaki Nakanishi, koncernchef för Hitachi, i ett pressmeddelande.

Det nya samriskbolaget ska kombinera Hitachis japanska säljorganisation och projektledningsexpertis med ABB:s avancerade HVDC-teknik och erfarenhet inom området.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)