JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: mobilen får tio cpu-kärnor
... kanske till och med tolv. Det påstår i alla fall den kinesiska bloggaren Mydrivers som säger sig ha fått uppgifterna från en insider.
Taiwanesiska Mediatek utvecklar mobilprocessor med ”fler än” åtta cpu-kärnor. Den ska vara klar i år, enligt Mydrivers, som är en flitig källa till rykten.

Mediatek tar i så fall ledningen i racet mot allt fler kärnor i mobilprocessorer.

Juryn har ännu bestämt sig när det gäller vilket som är det effektivaste sättet att använda kiselytan i en mobilprocessor-cpu – fler små kärnor eller större kärnor optimerade för enkeltrådar?

På ena sidan har vi exempelvis Apple som får utmärkt prestanda på dubbelkärnor och för första gången till slut klev upp till tre kärnor  i A8x för Ipad.

Bland andra mobilprocessormakare pågår något av en kapprustning – antalet kärnor har blivit en sorts förenklat mått på prestanda, liksom som MHz var i marknadsföringen av pc-processorer i slutet av 1900-talet.

Bland annat Mediatek, Samsung och Qualcomm har satsat på åttkärniga mobilprocessorer. Prestandamått ska tas med en nypa salt, men flera av dem har faktiskt satt guldstjärna på bland annat Mediateks åttkärna – det verkar som om mångfald faktiskt kan vara att föredra ibland.

LÄNK: Mydrivers (Obs! via Google Translate)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)