JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung pressar Oledpris
Samsung Display hoppas i år kunna sänka priset på Oled-skärmar för mobiltelefoner så att de hamnar i nivå med priset på LCD. Å andra sidan väntas också LCD sjunka.
Oled – skärmar byggda av pyttesmå organiska lysdioder – är den teknik som väntas ta över efter LCD. I mobiler har ambitionen gått ganska bra – Oled satt i 36 procent av dem som producerades i fjol, trots att priset ligger cirka fem dollar, tio procent, över priset på LCD.

Andelen var dock sämre än Samsungs hoppats. Det var bara en procentenhet högre än i förfjol, trots att prisskillnaden då var 10–15 dollar.

Samsung ger sig inte utan gör ett nytt försök att konkurrera prisvägen. Man tänker i år radera hela prisskillnaden, enligt tidningen Digitimes.

Det är främst kinesiska tillverkare, som Tianma Optoelectronics, som sätter  press på Samsung och ökar utbudet och sänker priset.

Tianma kommer att öka sin produktion ytterligare under 2015 och planerar att sänka priset. Så det är inte självklart att Oled kommer ikapp i pris i år heller. Tianma levererar LTPS LCD till  bland annat Lenovo, Huawei, Coolpad och ZTE. 

LTPS TFT LCD (low temperature poly silicon) är den största LCD-typen och satt i 44 procent av alla mobiler i fjol, enligt analysföretaget Displaysearch. Av resterande 20 procent var 19 procent a-Si TFT LCD (amorft kisel).

Oledskärmar i stora skärmar kan ännu inte priskonkurrera med LCD. Yielden är för dålig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)