JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pulsen avslöjar sömnig förare

FeelythmPulsen avslöjar sömnig förare

Lastbilschauffören fäster en sensor vid örat och sedan vet ledningscentralen om han är sömnig. Produkten heter Feelythm, kommer från japanska Fujitsus avdelning Vehicle ICT och syftar till höja säkerheten i fordonsflottor.
Att en förare är sömnig är något som enligt Fujitsu märks på pulsen och på andra kroppsdata som kan läsas av via en sensor monterad i örsnibben. Företaget har tagit fram en speciell algoritm för ändamålet. De exakta parametrarna för algoritmen justeras automatiskt och individuellt till varje förare.

En enhet som väger 90 gram hängs runt halsen. Sensorn som fästs i örsnibben är enligt Fujitsu bekväm att använda även för längre körningar.

Enheten talar trådlöst med en mottagare som dels uppmärksammar föraren med ett pip om hen verkar sömnig och dels är kopplad till en mobiltelefon som i sin tur rapporterar till ledningscentralen. Batteritiden ska vara fem dygn.

En tanke är att ledningscentralen ska kunna hålla koll på sina förare och kanske dynamiskt anpassa deras scheman efter hur pigga de verkar vara.

Enligt Fujitsu är ungefär två tredjedelar av alla trafikolyckor av det slaget att de orsakas av den mänskliga faktorn men varken kan skyllas på förarens kompetens eller på att föraren brutit mot trafikregler. Japanska myndigheter arbetar med att ta fram reformer för att adressera detta.

Sensorn mäter enligt Fujitsu bland annat puls och det autonoma nervsystemet.

Produkten Feelythm börjar säljas i Japan i februari och Fujitsu hoppas få sälja 70000 enhet under de kommande tre åren till bussbolag, taxibolag och speditionsfirmor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)