JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EFF: Så kan USA:s patentsystem räddas
Electronic Frontier Foundation - EFF:

Så kan USA:s patentsystem räddas

Det borde vara kortare livslängd och hårdare krav på mjukvarupatent. Myndigheter borde ta fram verktyg för att hjälpa företag undersöka patents giltighet. Patenttroll som förlorar sina stämningar borde få betala motpartens juridiska kostnader. Det här är några av de idéer som presenteras av organisationen EFF (Electronic Frontier Foundation) för det amerikanska patentsystemet, som organisationen anser befinner sig i kris. 
Organisationen EFF släpper en 37-sidig rapport kallad med en analys av det amerikanska patentsystemet, och idéer kring hur det kan förbättras (länk, pdf).

Rapporten talar om tre problem: så kallade patenttroll som missbrukar patentsystemet, dåliga patent som aldrig borde ha beviljats och svagheter i de juridiska processerna.

En reform behövs enligt EFF för att skydda konkurrens och innovation. Tanken med patent är att skydda innovation, men i praktiken fungerar de ofta snarare tvärtom, enligt EFF.

– Det som behövs nu är lagstiftning som attackerar patenttroll och andra dåliga aktörer som missbrukar stämningar och åtgärder som hjälper dem som attackeras att försvara sig snabbt och billigt, skriver EFF i ett pressmeddelande.

Man kan enligt EFF se att systemet urartat på olika sätt, exempelvis genom att det pågår en kapprustning där företag skaffar sig patent inte för att skydda sina uppfinningar utan för att kunna användas i självförsvar för motstämningar i händelse företaget blir stämt.

Inte bara lagstiftare och myndigheter får råd – även enskilda företag kan göra en insats genom att använda alternativa licensieringsmodeller som förhindrar patentmissbruk.

Rapporten är enligt EFF en sammanfattning av 2,5 års forskning.

EFF intresserar sig för juridiska frågor inom IT-området. Vad gäller patent driver organisationen webbsajten Trolling Effects och bloggserien Månadens sämsta patent. Dessutom är man involverad i en rättstvist för att ogiltigförklara ett patent som täcker podcasting.

Det pågår redan politiska processer i USA för att reformera patentsystemet. Det finns ett förslag kallat Innovation Act som bland annat adresserar patenttrollen. Förslaget stöds av EFF.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)