JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testa kravspecifikationen automatiskt
EMBEDDED WORLD Skriv upp logiska villkor som anger kraven på ditt system. Franska Argosims verktyg kan sedan verifiera att dina krav är konsistenta, entydiga och kompletta.
Verktyget är en ”kravspecikations–simulator”. Något liknande finns inte på marknaden idag, enligt Argosim. Kravspecifikationer listas på ett liknande sätt, men därefter gör man en analys för hand av hur kraven matchar varandra.

– Vi har haft 30 möten och upptäckt att vi inte har några medtävlare.  Det finns verktyg som genererar mallar för kravmeningar. Men vi går ett steg till och gör simuleringar, säger företagets vd Fabien Gaucher.

Argosims språket är formellt men även fullt begripligt som talspråk. Här är ett exempel på ett villkor: ”When alarm=on, after alert occurs, ensure safety within 0,5 seconds”.

Som synes kan bivillkoren innehålla realtidskrav.

I botten finns blockdiagram och tillståndsmaskiner som beskriver systemets uppbyggnad och funktion.

Efter att systemet specificerats simuleras det genom att matas med slumpmässiga kombinationer av olika tillåtna indata. Problem som upptäcks visas i en plott.

Verktyget kan även användas för debugging och test. Kod kan importeras från C/Simulink. Den resulterande kravspecifikationen uppfyller standarden IEEE 830.

Företaget Argosim grundades för 1,5 år sedan. Produkten släpptes för två månader sedan. Företaget hävdar att mellan 40 och 60 procent av alla konstruktionsfel kan spåras till fel i kravspecifikationen. Att få en formell verifiering av denna på ett tidigt stadium kan därmed spara många omtagningar och mycket tid.

Särskilt är detta viktigt när delkomponenter i systemet har olika leverantörer. Och förstås när systemet ska uppfylla  personsäkerhetskrav –  den franska kärnkraftsoperatören EDF är Argosims första kund.

Verktyget spar också tid när nya varianter av existerande produkter ska tas fram.

Tre av de fyra grundarna är från franska Dassault Systems
Verktygen bygger på resultat från franska forskningsinstitutet Inria. Därifrån kommer den fjärde grundaren.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)