JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solenergi redo utmana kol och gas

Solen redo utmana kol och gas


Redan år 2025 kommer solenergi att konkurrera ut kol och gas i soliga delar av världen, hävdar det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer i en rykande färsk rapport. I Dubai håller världens största solpark på att ta form. Andra fasen av den planerade 1 GW-parken har just klubbats – en anläggning som producerar 200 MW ska byggas för under 50 öre per kWh.
Om tio år kommer solenergianläggningar att leverera den billigaste energin i många delar av världen. Då kommer kostnaden för att leverera en kilowattimme i Central- och Sydeuropa att ligga mellan 0,04 och 0,06 euro. Och år 2050 kommer det priset att ha halverats. Det spår Fraunhofer i rapporten ”Current and Future Cost of Photovoltaics” som släpptes igår (länk).

I sin studie tar forskningsinstitutet fasta på att solenergi redan om något år kan vara kostnadseffektiv. Den planerade anläggningen i Dubai tas som exempel. Solparken där är planerad att leverera 1 GW år 2030. Hittills har parken en kapacitet på knappa 20 MW, men när nästa steg –  alltså ytterligare 200 MW – tas i bruk i april 2017 är priset nere i 0,05 euro per kWh.

– Solenergi kommer att stå för en procent av Dubais totala energiproduktion år 2020 och 5 procent år 2030, sade Saeed Mohammed Al Tayer, ansvarig för Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) som hanterar det gigantiska solprojektet, i samband med att fas två av projektet klubbades i förra månaden.

Men Dubai är inte ensamt om att satsa på kostnadseffektiva solparker. Brasilien, Uruguay liksom andra länder påstås ha projekt på gång som kan ska leverera solenergi för under 0,07 euro per kWh, medan stora solparker i Tyskland sägs kunna leverera energi för mindre än 0,09 euro.

Som jämförelse pekar Fraunhofer på att elektricitet från nya kol- och gasanläggningar kostar mellan 0,05 och 0,10 euro per kWh, medan motsvarande kostnad för kärnkraft är 0,11 euro.

Samtidigt är detta ett tema som inte enbart intresserar länder i soligare delar av världen. Även här i Sverige är ämnet hett.

På konferensen Power Circle Summit som går av stapeln i Göteborg den 5 maj i år ska temat diskuteras under rubriken ”Ny teknik som förändrar energimarknaden”.

– I dimmiga Storbritannien installerades ett soltak var fjärde minut under 2014, säger konferensmoderatorn Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tillika före detta generaldirektör på Energimyndigheten.

– Utvecklingen går allt snabbare i världen, och nya tekniska möjligheter utmanar gamla elsystem och företag. På Power Circle Summit möts de som vill använda möjligheter och möta utmaningarna med insikt

Här kan du se programmet och anmäla intresse till betalkonferensen (länk).







MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)