JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppköp med blandade känslor

Uppköp med blandade känslor

Det är klart att huvudägarna har svårt att säga nej när det kommer ett bud som ligger 50 procent över börskursen och som gör dem till mångmiljardärer inte bara på papperet utan i riktiga pengar. Men för Sverige, Lund och alla anställda är det blandade känslor när Axis – en av landets verkliga framgångssagor – ser ut att hamna i japanska händer.
På 30 år har företaget vuxit från att rymmas i ett studentrum till 2000 anställda och en omsättning på 5,5 miljarder kronor. Kurvan pekar dessutom brant uppåt.

Även om Canon lovar att låta Axis fortsätta som ett fristående bolag där alla anställda och ledningen blir kvar så insmyger sig frågan hur affären påverkar Lund och Sverige om fem år eller tio år?

För även om Canon idag inte har några planer på att ändra en väl fungerande organisation är inget hugget i sten. En ny ledning kan mycket väl tycka det är bättre att låta tillväxten ske någon annan stans i världen eller flytta ut den produktion som finns i Sverige.

Affären är den senaste i raden där svenska teknik­företag sålts utomlands. Jag tänker bland anat på Connectblue, Comfort Audio, Cellmax, Fibertronix och Mecels Autosarverktyg. Intressant att notera är att köparna i samtliga fall kompletterar sitt eget kunnande med svensk teknik, det handlar inte om riskkapitalister eller investmentbolag som letar placeringar.

Schweiziska U-Blox betalade 185 miljoner kronor för Malmöbaserade Connectblue. Det var framförallt svenskarnas Bluetoothstack och drivrutiner till wifi som gjorde företaget till en pusselbit i U-Blox satsning på sakernas internet.

I juni köpte likaledes schweiziska Sonova Halmstads­företaget Comfort Audio som utvecklar hörselhjälpmedel. Motivet var samordningsfördelar när det gäller distribution och utveckling. Även den tyska RF-specialisten Rosenbergers köp av Kistabaserade antennbolaget Cellmax hade liknande bevekelsegrunder.

Och för ganska precis ett år sedan drygade Mentor Graphics ut sin portfölj av verktyg för bilelektronikplattformen Autosar genom att köpa upp allt som svenska Mecel har i den vägen.

Men Canons köp av Axis är i en klass för sig och får tankarna att vandra iväg till millennieskiftet med ADC:s köp av Altitun och Ciscos köp av Qeyton. Även om både Altitun och Qeyton avvecklades snabbt så landade en stor påse pengar hos några entreprenörer som återinvesterade en del av dem i nya företag, framförallt på Stockholms optoscen.

Förhoppningsvis kan Canons köp av Axis, och kanske några av de andra förvärven, föra det goda med sig att Lund och och Sverige får en välbehövlig miljardinjektion av riskvilliga pengar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)