JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fords nya bil håller hastigheten

Fords nya bil håller hastigheten

Ett klick på en knapp på ratten säger åt Ford S-max att hålla hastighetsgränserna åt dig. Ford lanserar andra generationen av sin modell S-Max i veckan, och detta är en av nyheterna.
Säg inte det här till någon, men du kan också säga till automatiken att ge dig en bonus på 5 km/h om du har samvete till det. Och automatiken släpper förstås också om du trampar lite extra på pedalen.

Hastighetsskyltarna läses av via kamera och via kartdata. Därefter utnyttjas farthållaren, som får sitt börvärde från automatiken istället för som normalt från föraren.

Funktionen kan inte bara komma att sänka snitthastigheten på vägarna utan också få effekten att förare sneglar mindre på hastighetsmätaren.

– Förare är inte alltid medvetna om att de kör för fort och blir det kanske först när de får böter i ett brev på posten eller blir stoppade av polis, säger Fords fordonssäkerhetschef Stefan Kappes.

Den som vill fortsätta att själv dynamiskt reglera bilens hastighet kan göra detta genom att helt enkelt låta bli att trycka på knappen som startar automatiken.

Tekniken kan komma att minska mängden dödsfall i trafiken, och skador på människor och fordon. Också statens inkomster för fortkörningsböter kan komma att minska – å andra sidan också statens utgifter för sjukvård.

Både skyltläsningen och farthållaren fanns i den första versionen av S-Max. Det nya är att de samarbetar.

Skyltläsaren kan även identifiera omkörningsförbud, och omkörningsförbud-upphör. Symbolerna visas i instrumentpanelen allteftersom de dyker upp vid vägkanten, och bleknar därefter sakta bort.

Andra säkerhetsnyheter i Ford S-Max är att den kan rikta bort helljuset från mötande och framförvarande bilar och att den kan upptäcka och bromsa för fotgängare.

De nya S-Maxmodellerna börjar levereras i sommar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)