JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor: samoptimera krets, kapsel och kort
XPI
Om de som designar kretsen, kapseln och mönsterkortet kan byta information med varandra blir det enklare att skapa en optimal slutprodukt. Xpedition Package Integrator, XPI, är EDA-jätten Mentor Graphics lösning på problemet.
– Microsoft Excel är fortfarande det vanligaste EDA-verktyget, säger David Wiens på skoj men ändå med allvar i rösten.

Trots att dagens EDA-verktyg är sofistikerade är det inte nödvändigtvis så att alla delar i utvecklingskedjan kan dela data via verktygen. Excel används fortfarande för den typen av uppgifter.

– Idag måste man designa och optimera parallellt. Det duger inte att ha murar mellan grupperna.

I takt med att korten blir allt kompaktare och det därmed blir vanligare att stapla kretsar på varandra (3D-byggsätt) eller bredvid varandra på ett kiselsubstrat (interposer) ökar kraven på konstruktörerna.

Dessutom är det inte ovanligt att en och samma design ska implementeras I olika format. David Wiens nämner Apple som ett typexempel där mobilen och surfplattan innehåller samma processor.

Mentor sjösatte en total omgörning av sitt kretskortsverktyg Xpedition för ett år sedan. Först ut var nya funktioner för layout och routing men på listan fanns också förbättringar vad gäller signalintegritet, effektanalys och termisk design.

Och nu är det alltså dags för vad som döpts till Package Integrator som ska förenkla samkonstruktion av krets och kapsel liksom kapsel och kretskort.

– Vi har en kund som använt det i två år och fyra som haft det I ett år, så vi har validerat flödet och tekniken.

Förutom Mentors egna verktyg går det även att koppla in verktyg från konkurrenterna till XPI.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)