JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA sänker Ericsson
En svag försäljning av mobilnät i Nordamerika fick Ericssons alla siffror för första kvartalet att landa långt under förväntan. Enda glädjeämnet var affärsområdet Services – byggnation och drift av mobilnät – som hade ett starkt kvartal.
– Försäljning av mobilt bredband var som väntat fortsatt svag i Nordamerika då operatörerna fortsätter att fokusera på att optimera sina kassaflöden för att finansiera större förvärv och spektrumauktioner, skriver Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg i en kommentar till kvartalsrapporten.

– Nedgången i Nordamerika motverkades något av en fortsatt snabb utbyggnad av 4G i Kina, vilket fick till följd att affärsmixen skiftade mot en högre andel utbyggnadsprojekt i kvartalet.

– Användarnas efterfrågan på, och tillväxten inom, datatrafik fortsatte att vara starka i Nordamerika, vilket ytterligare ökade behovet av investeringar i kvalitet och kapacitet. Men med nuvarande siktdjup förväntar vi oss att den snabba utbyggnaden av 4G i Kina fortsätter och att försäljningen av mobilt bredband i Nordamerika kommer att vara fortsatt svag på kort sikt, skriver Hans Vestberg.

Försäljningen under första kvartalet ökade med 13 procent till 53,5 miljarder kronor men räknar man bort valutakursförändringar och andra saker saker som påverkar jämförelsen, minskade omsättningen med 6 procent.

Det här har påverkat lönsamheten negativt även om det fortfarande är en vinst på 1,5 miljarder kronor. Dessutom påverkar den pågående patentkonflikten med Apple intäkterna negativt.

Ericssons börsvärde har under dagen minskat med en tiondel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)