JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppstickare sätter fingret på ringen

Tänk dig en ring som fixar småbetalningar, öppnar din bil eller ytterdörren där hemma. Ja, helt enkelt en snygg accessoarer som ser till att nyckel eller passerkort är överflödigt. Nu finns de första exemplaren att köpa via nätet. De nyttjar NFC-teknik, har rötter från KTH och levereras med DHL inom några veckor.
Två damkollektioner – Prezioso och Bianco – och två herrkollektioner – Regent och Black Rock – kan numera beställas via Stanley Wissmars företag Advanced Accessories & Apparels House, som säljer accessoarer via webben. De kostar mellan 300 och 1 000 kronor och är tillverkade i rostfritt stål som är pläterat med roséguld eller polerat silver. På sikt kommer även guldringar att lanseras. Likaså kan ringarna fås utan NFC.
För två år sedan hade uppstartsföretaget SenseM just blivit klar med de första prototyperna av en ring med inbyggda sensorer och kommunikation. Då låg fokus på Bluetooth, men konceptet höll inte hela vägen utan SenseM fick finansieringsproblem och tvingades lägga ner.

Därmed ändrades strategin. Bluetooth-konceptet hamnade i malpåse. Istället lades all energi på att ta fram ringar som kommunicerar med NFC, near field communication, vilket visat sig varit ett lyckat drag.

Idag finns två dam- och två herrkollektioner med NFC-funktionalitet att köpa via Advanced Accessories & Apparels House, ägt av Stanley Wissmar som forskat på KTH och varit med i utvecklingsarbetet ända sedan starten.

– Efter att vi introducerat konceptet har det dykt upp konkurrenter i form av NFC-ringar från England, USA och Asien. Men de är baserade på plast och polymermaterial, säger Stanley Wissmar.

För det svenska företaget är det istället smycken i ädelmetaller som silver och guld, men även keramik, som gäller. Keramik är speciellt intressant eftersom materialet fungerar väl med elektriska egenskaper och är transparent för radiokommunikation. Det är dessutom väldigt populärt, speciellt i Asien.

I de produkter som hittills tagits fram sitter rf-delen i herringarna i en Onyx-sten medan damringarna har en keramikdesign. Stenen eller keramiken omgärdas sedan av antingen rostfritt stål, guldmetall, roséguld eller silver. På så sätt blir det öppet för rf-strålningen att gå från antennen i ringen till mottagande smartmobil eller rfid-läsare.

– Vi har valt att lägga elektroniken och antennen inuti ringen eftersom vi vill ha en oöm ring. Den ska tåla skrap, slag och tryck, precis som en vanlig ring.

Eftersom ringarna som just lanserats nyttjar NFC – en modern form av rfid som alltså fungerar som en passiv transponder – krävs inga batterier.

NFC-chipet i ringarna är anpassat för 14443-protokollet, som har hög säkerhetsnivå. Det används exempelvis i betalsystem, i passerkort och i en mängd andra autentiseringstillämpningar inom allt från sjukvården till kontor och butiker.

– Idag vet vi exempelvis att vår ring fungerar med digitala låssystem från Samsung. Så köper du ett sådant digitallås kan du använda ringen för att öppna dörren till din lägenhet, säger Stanley Wissmar.

Och han fortsätter:

– Vi tittar även på olika passerkortssystem som har läsare som passar oss. Här har vi ett par kandidater som vi ser kan användas.

Samtidigt avslöjar Stanley Wissmar att hans företag inlett samarbete med en av de större tillverkarna av autentiseringskretsar. Företaget levererar bland annat chip till Mastercard, Visa och stora banker.

Ytterligare en finess med ringarna är att de kan användas för att enkelt men säkert låsa upp din smartmobil. För att göra detta enkelt har en app, kallad NFC SMARTRing Unlock, tagits fram.

– Du har säkert ett lösenord på din smartphone för att öppna skärmen. Med vår app slipper du skriva in en kod på mobilen. Istället behöver du bara föra din ring över baksidan av din smartphone så öppnar den sig, förklarar Stanley Wissmar.

Än så länge har företaget två godkända patent i Sverige och pågående patentansökningar i andra länder. Patenten innefattar själva rf-konstruktionen och täcker främst mot det medicinska Bluetooth-koncept som lades i malpåse i och med att SenseM tvingades lägga ner.

– Nu när vi släppt NFC-ringarna kan vi börja fokusera på Bluetooth igen. Den tekniken har vi jobbat med väldigt mycket tidigare och det är inte så mycket kvar att göra, åtminstone hårdvarumässigt.

Det som återstår är främst att få till mjukvaran så att ringen passar bra med en smartmobil eller det man vill använda den till.

Samtidigt är utmaningarna för att få till en Bluetoothring högre i vissa fall: en sådan ring måste exempelvis inkludera ett batteri. Å andra sidan blir antennkonstruktionen klart enklare eftersom Bluetooth kommunicerar på 2,4 GHz, medan NFC ligger i MHz-området.

Med Bluetoothringen är det också andra tillämpningar som blir intressanta. I ringarna kommer det exempelvis också att sitta rörelsesensorer. Det betyder att de kan användas istället för en vanlig muspekare eller för att monitorera parkinsonpatienter.

− Om allt går bra så planerar vi att släppa en första Bluetoothring i slutet på detta år eller i början på nästa, konstaterar Stanley Wissmar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)