JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsungs böter till Apple sänks kraftigt
Samsung vs Apple382 miljoner av de 930 miljoner dollar som Samsung dömdes att betala till Apple i en rättegång i december 2012 försvinner efter överklagande. Rätten anser att Apples designskydd för Iphone är ogiltigt eftersom designen är funktionell.
I april 2011 i Kalifornien anklagade Apple Samsung för att göra intrång på Applepatent och designskydd i mobiltelefoner. År 2012 slogs skadeståndsbeloppet fast till 930 miljoner dollar. Men 382 av dessa miljoner gällde intrång i designskydd, och den delen av domen stryks nu efter att Samsung överklagat den.

Samsungs design var visserligen uppenbarligen en kopia av Apples design, som Apple varumärkesskyddat som en så kallad trade dress (utstyrselmärke).

Men enligt rätten måste Apple enligt lag och praxis för den här typen av skydd, visa att designen inte är funktionell.  Apple måste påvisa att de skyddade egenskaperna ”inte fyller något annat syfte än identifiering”, säger domen. Och det har inte Apple gjort under rättegången.

Samsung lyckades på olika sätt övertyga rätten om att varje enskild detalj i Apples trade dress-skydd inte bara gav produkten en egen identitet, utan dessutom gjorde produkten mer funktionell. Att hörnen på Iphone är rundade, gör exempelvis telefonen enklare att stoppa i fickan, argumenterade Samsung, vilket rätten höll med om. Därmed kan inte rundade hörn skyddas av en trade dress.

Apple har själv vittnat om – både i rätten och i sin  marknadsföring – att ett av syftena med Iphone-designen är att den ska vara ”lätt att använda”. Dessa utsagor vänder rätten mot Apple när det gäller trade dress-skyddet.

I övrigt slår rätten fast det ursprungliga domslutet vad gäller patentintrången och storleken på skadeståndet. Den ursprungliga domen fick mycket kritik av lagexperter för hur skadeståndet beräknades. Den kritiken avfärdas helt i den nya domen.

Beloppet kan tyckas stort, även efter att ytterligare drygt 40 procent av det nu stryks, men det utgör bara en spottstyver av de pengar som Samsung tjänat på sina Androidmobiler. Det nya skadeståndet motsvarar bara två veckor av den vinst Samsung gjorde under 2012 på sin mobilverksamhet.

Den här domen gäller bara en av de minst 50 rättstvister Apple initierat mot Samsung. I fjol lade företagen ner de flesta av dessa tvister.

Domen innebär närmare bestämt att skadeståndet ska räknas om i en ny rättegång, med hänsyn tagen till att trade dresskyddet inte gäller. Att det kommer att betyda att 40 procent av skadeståndet försvinner är bara den mest logiska prognosen. Det faktiska beloppet kan bli ett helt annat.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)