JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk vattendrake får nyckelroll inom marin energi

Svensk vattendrake får nyckelroll inom marin energi

112 miljoner kronor av EU-fonder – det satsar Wales regering på  energiteknikföretaget Minesto i Göteborg, som är ensamt i världen att kunna alstra energi ur relativt långsamma vattenströmmar. Med pengarna ska en tidvattenkraftpark som kan leverera el till 8 000 hushåll byggas.
– Vi har under det senaste året haft ett nära samarbete med Wales regering. Med den här investeringen kan vi nu starta den kommersialiseringsfas som skall leda till att förstärka svensk exportindustri inom det förnybara energiområdet, säger Anders Jansson, vd på Minesto.

Wales och Storbritannien har stora planer på att att bli världsledande inom den marina energimarknaden. Som ett led i denna strategi investerar Wales regering nu 13 miljoner euro, alltså cirka 122 miljoner kronor, från de europeiska regionala utvecklingsfonderna i svenska Minestos demonstrationsanläggning för elproduktion från tidvattenströmmar i närheten av Holyhead Island i norra Wales.

Redan för tre år sedan identifierade Minesto området som en idealisk plats för att installera sitt egenutvecklade marina kraftverk, kallat Deep Green.

Här finns långsamma tidvattenströmmar på 1,5 till 2 meter per sekund på mellan 80 till 100 meters djup nära land, vilket är idealiskt. Här finns också hamnanläggningar i Holyhead Port, ett utbyggt elnät med anslutningsmöjligheter på Holy Island, goda kommunikationer, tillgång till installations- och underhållstjänster liksom ett mycket starkt lokalt stöd för marin energi.

Nu ska demoanläggningen kommersialiseras. Tanken är att en tidvattenkraftpark – med en total kapacitet på 10 megawatt – ska byggas här för att tas i drift år 2019. Då ska parken leverera el till motsvarande 8 000 hushåll.

Startskottet går nu och innebär att Minesto installerar sitt allra första kommersiella kraftverk i Holyhead. Ett kraftverk kan leverera 0,5 megawatt.
 
– Vi har stora våg- och tidvattenenergiresurser längs våra kuster, och det här är ett utmärkt exempel på kommersiella lösningar som nu kommer att utvecklas i Wales för att kunna hjälpa till att öka vår potential att bli världsledande inom den marina energimarknaden, kommenterar Carwyn Jones, minister i den walesiska regeringen.

Här kan du läsa om Minestos bakgrund med koppling till Saab i Linköping (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)