JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bränslecell tar plats i energihus
Göteborgsföretaget Powercell ska levererar sitt bränslecellssystem till ett självförsörjande lågenergihus i Angered, Göteborg. Enligt företaget handlar det om en genombrottsorder för denna typ av energismarta hus.
– Detta är en genombrottsorder för denna typ av energismarta hus, ett användningsområde som vi ser att våra bränslecellssystem har stor potential att verka inom, då stigande elpriser, klimatförändringar och önskan om ett mera energioberoende gör att intresset för energismarta hus ökar, säger Magnus Henell, vd på Powercell Sweden, i ett pressmeddelande.

Ordern kommer från H-O Enterprise och projektet ska genomföras under hösten.

Det aktuella huset är självförsörjande, alltså inte kopplat till nätet. Det har dels solceller på tak och i fasaden som producerar el under dygnets ljusa timmar. Dels lagrar det energi i batterier, varmvattentankar, elektrolysör, vätgastankar och bränsleceller.

Elen från solcellerna ska driva huset under dagtid, men också användas för att  tillverka vätgas från vatten med hjälp av en elektrolysör samt för att ladda batterierna.

Under dygnets mörka timmar, samt på vintern, tas elen istället från batterierna och från bränslecellen, som går på vätgas. Bränslecellen ska också producera värme som leds in i husets varmvattenstankar.

– Förhoppningen är att detta energismarta hus kommer att utgöra en framtida standard för noll emission, säger Hans-Olof Nilsson, vd för H-O Enterprise, i ett pressmeddelande.

År 2020 ska alla nya byggnader vara nära nollenergihus.  Det betyder att de ska  producera nästan lika mycket energi som de slukar.

– Det betyder att det behövs en ordentlig uppgradering av Boverkets byggregler inom en snar framtid, påpekar Hans-Olof Nilsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)