JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minsta värmekameran är svensk

Minsta värmekameran är svensk

En förväxt smartmobil. Där har du Flirs senaste värmekamera som också är minst i världen om man ska tro företaget. Prislappen ligger på 8 000 kronor och kameran passar både proffs och ambitiösa hobbyister.
Överhettade komponenter, varma kontakter, otäta fönster, bristfällig isolering eller febriga dagisbarn. Det är några tänkbara av användningsområdena för den nya värmekameran C2 som utan problem slinker ned i bröstfickan och därför alltid finns till hands.

Förutom IR-kamera har C2 också en kamera för synligt ljus. Bilden från den senare kan överlagras på värmebilden i form av konturer och andra detaljer som gör värmebilden enklare att tolka. Tekniken kallas MSX och är patenterad av Flir.

IR-kameran är delvis utvecklad i Sverige och har en sensor på 80 x 60 pixlar medan sensorn för vanligt ljus har 640 x 480 pixlar. Kameran klarar värmemätningar mellan -10°C och +150°C med en noggrannhet på ±2° eller 2 procent (det största värdet av de två ger noggrannheten).

Bildfältet är 45°x31° vilket gör att kameran fungerar förhållandevis bra även på korta avstånd. Pekskärmen är på 3 tum men bilden kan också strömmas i realtid till en dator via USB-porten. För dåliga ljusförhållanden finns en inbyggd LED-lampa som också fungerar som ficklampa.

Den tillhörande programvaran kan användas för att göra efterbearbetning och analyser av bilderna eller för att dokumentera mätningarna.

Flir släppte ett uppmärksammat IR-skal till Iphone 5 och 5s för ett drygt år sedan kallad Flir One. Den värmekameran kostar visserligen bara en tredjedel mot C2:s 8 000 kronor men har ett mindre temperaturområde, 0°C till 100°C, och lägre prestanda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)