JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows 10 för Pi och Minnowboard

Windows 10 för Pi och Minnowboard

Den första skarpa releasen av operativsystemet Windows 10 IoT Core stöder Arm Cortex A7-kortet Raspberry Pi 2 och Atom E3825-kortet Minnowboard Max. Nyheter är att utvecklaren kommer åt AD-omvandlare och pulsbreddsmodulering, och att GPIO har trimmats till att bli åtta till tio gånger snabbare.
Andra nyheter är stöd för Bluetooth och wifi, och förbättrat stöd för programspråken Python och Node.js.

10
Det här är en del av en Windows-app skriven i Node.js som körs på Raspberry Pi 2 där den läser av temperatur och luftfuktighet via I2C och rapporterar till en webbsida.
Ser du  buggen, förresten?
Att Windows 10 anpassas för strömsnåla processorer fick vi veta på Microsofts utvecklarkonferens i början av året.  Även tillämpningar som körs huvudlöst är relevanta för plattformen, tycker Microsoft.

Windows 10 IoT Core är en nedbantad version av Windows 10, inte den fullstora skrivbordsversionen. Den har inget skrivbord överhuvudtaget – du utvecklar en app som är det enda som användaren ser.
 
App-plattformen heter UWP (Universal Windows Platform) och stöder inte bara Python och Node.js utan också C++, C#, Javascript. Och Visual Basic. UWP har i den första skarpa releasen fått förbättrade programgränssnitt för att hantera tidszoner, nätuppkopplingar och andra systemnära funktioner.

Utvecklingsverktyget är Visual Studio på en färsk version av Windows 10.

Stödet för Raspberry Pi finns för att uppvakta makers-samfundet, närmare bestämt de som kallas maker-professionals och använder hobbyplattformarna som en språngbräda till kommersialisering.

En viktigt säljargument för Microsoft är möjligheten att koppla upp IoT-system mot Microsofts moln Azure.

På Microsofts sajt hackster.io tankar utvecklare upp sina projekt på plattformen. Här finns ljud- och videoinspelare, fläktstyrning, robotar, talsyntes och annat smått och gott. Distributören Element14 demonstrerar på sitt forum hur man sparkar igång verktygen för Raspberry Pi.

Windows 10 IoT Core kan inte köras på det ännu snålare makers-kortet Arduino. Istället har Microsoft på flera sätt sett till att de – Windows 10 och Arduino – kan användas som parhästar och kopplas upp både mot Microsofts moln, mobiler och skrivbord.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)