JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex får muskler från Kina

Silex får muskler från Kina

Svenska Silex, som tillverkar mikromekaniska kretsar till kunder världen över, såldes i somras till det kinesiska investmentbolaget GAE. Nu satsar den nya ägaren 12 miljoner dollar i 8-tumsfabriken i Järfälla. Samtidigt planeras det för en kinesisk fabrik, som ska hantera de allra största volymerna om två till tre år.
Den 13:e juli i år såldes Järfälla-företaget Silex Microsystems till GAE Ltd, ett Hongkong-baserat investmentbolag som primärt investerar i halvledarindustrin. Innan försäljningen var det i huvudsak de fyra riskkapitalisterna Capman, Priveq, Northzone och Startupfactory som ägde företaget. Även Edvard Kälvesten, huvudgrundare av Silex, samt fyra medgrundare hade fortfarande ägarandelar i företaget. Likaså fanns bland annat Acreo, Almi Invest samt några anställda med som ägare av det svenska memsfoundryt.
Etn.se har fått en pratstund med Edvard Kälvesten, som var initiativtagare när Silex knoppades av från forskningsinstitutet Acreo år 2000. Sedan dess har han varit delägare och på senare tid även företagets vd. Efter sommarens försäljning blir han kvar som vd, och behåller även två procent i företaget. Resten har investmentbolaget GAE i Hongkong köpt för en okänd summa.

Vad betyder ägarbytet för den svenska verksamheten?

– Tack vare det investerar vi 12 miljoner dollar i vår svenska 8-tumsfabrik. Det gör vi nu och det är en jättestor investering som vi förmodligen inte hade orkat med om vi inte hade haft nya ägare.

De första maskinerna kommer att levereras denna månad, medan de sista ska vara på plats i januari. Det betyder att kapaciteten i fabriken kommer att öka kontinuerligt under hösten.

Idag har Silex två fabriker i Järfälla utanför Stockholm. En använder 6- och en 8-tumsskivor.

Investeringen som nu görs i 8-tumsfabriken är inte i första hand för att öka kapaciteten, utan för att skapa redundans.

– Tidigare har vi vi haft en maskin av varje sort, vilket gör att man blir otroligt känslig för stopp i en maskin. Nu dubblerar vi alla maskiner för att få mer kontinuitet i produktionen. Det ger automatiskt också dubbel kapacitet. Så har vi det redan i 6-tumsfabriken, förklarar Edvard Kälvesten.

Planeras fler investeringar just nu?

 
 Edvard Kälvesten
– Ja, vi planerar att sätta upp en fabrik i Kina för de allra största volymerna och lite mer lågmarginalprodukter inom konsumentområdet.

Än är det inte helt spikat var den nya fabriken ska ligga, men det blir endera Peking eller Shanghai.

Även denna fabrik kommer att hantera 8-tumsskivor, men den blir inte lika flexibel som de svenska. Tanken är istället att anpassa den kinesiska fabriken för några få storvolymprodukter.

Edvard Kälvesten förklarar att en tydlig trend inom mems-industrin är behovet av allt större volymer, mycket tack vara mobiltelefonimarknaden. Ska Silex kunna konkurrera med TSMC och de andra stora spelarna som givit sig in på mems-området om samma kunder så måste detta ske.

– Det är ett kliv vi måste ta för att fortsätta vara det största renodlade memsfoundryt på marknaden, säger han.

Kommer Sverige på sikt att bli F&U-nav medan tillverkningen flyttar till Kina?

– Nej, så är det inte. Det viktigaste för den nya ägaren är att kunna behålla personal och produktion här. De produktionskunder som vi har här kommer aldrig att flyttas till Kina för den fabriken kan inte köra allt som vi kan här.

I Sverige arbetar idag runt 140 personer. Några förändringar för personalen är inte aktuell, utan ledning liksom övrig verksamhet förblir intakt.

I de svenska fabrikerna kan Silex köra cirka 60 olika produkter. Den fabriken som nu ska byggas i Kina kommer att anpassas för att köra tre till fyra olika produkter.

Till detta hör att allt som tillverkas i Kina också kan tillverkas i Sverige – det är en väldigt positivt effekt eftersom det skapar redundans, något som är ytterst viktigt.
– Många kunder oroar sig för vad som händer om något sker med fabriken i Sverige. För vissa är det inget alternativ med en fabrik på en plats. Så att ha fabriker på två kontinenter är fantastiskt.

Är det en förklaring till att ni parkerat på cirka 250 miljoner kronor i omsättning sedan 2010?

– Ja, en förklaring. En annan är att stora företag, som exempelvis Apple, som har tillverkning i Kina har krav på sig att köpa från kinesiska fabriker, annars blir det för dyrt med pålagda importtullar.

Något Silex också slitit med tidigare är beroendet av några få stora kunder. Företaget tillverkade exempelvis mikrofoner till Nokia en gång i tiden, så när Nokia gick sämre blev det ett rejält hack i tillväxtkurvan.

Idag har företaget 60 produktionskunder. Av dessa är 20 i produktion, vilket betyder att de regelbundet köper foundrytjänster av Silex för att sedan sälja kretsarna vidare. Övriga produktionskunder är i utvecklingsstadiet; en fas som typiskt fortgår mellan ett till sju år innan det är dags för produktion.

– Det som också hänt, vilket gjorde att GAE visade intresse, är att vi nu har en stabil bas av produktionskunder där ingen enstaka kund har mer än 15 procent av vår produktionskapacitet. Därmed är verksamheten mycket stabilare än tidigare.

Silex nya ägare investerar primärt i halvledarproduktion. Finns det synergier att hämta där?


– Ja, absolut. De investerar i vår marknad och komplementära tekniker, så det kommer att finnas synergier. Så blir det automatiskt om man har samma ägare. Då finns det större möjligheter att hitta samarbeten, säger Edvard Kälvesten.

Varför behåller du 2 procent i företaget?


– Det är ganska logiskt både från mitt och deras håll. De vill ha kontinuitet, då är det en jättestor fördel om jag sitter kvar som ägare i bolaget.

– Och jag resonerar att om jag nu har möjlighet att behålla lite så tror jag att det finns en jättehävstång på det.

Vilka tillväxtmål har ni?


– Vi ska absolut växa snabbare än marknaden för memsfoundryn, och den växer ungefär med 11 till 13 procent per år.

– Så vårt mål är att den svenska verksamheten ska växa runt 20 procent per år under de närmaste åren. Sen hoppas vi få en hävstångseffekt när vår första Kinafabrik drar igång om två till tre år.

Vad betalade GAE?
– Du har rätt att fråga, men det talar vi inte om (skratt). Det jag däremot kan säga är att alla var nöjda, både säljare och köpare, säger Edvard Kälvesten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)