JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tidig julklapp till Zynqanvändare
Ett kvartal tidigare än utlovat har Xilinx börjat leverera de första exemplaren av den nya generationen Zynq som tillverkats i TSMC:s färska 16 nm-process.
Fem gånger högre systemprestanda/watt än föregångaren. Så kan man enklast summera skillnaderna mellan den ursprungliga Zynq-familjen och den nya generationen som förutom en ny tillverkningsprocess har förbättrats på en rad punkter.

Exempelvis är processorkärnan bytt från Cortex-A9 till A53. Dessutom ökar antalet kärnor från två till fyra men intressantare är att processorerna fått sällskap av en mängd andra hårda block varför Xilinx döpt om Zynqfamiljen till Multiprocessing SoC (MSoC).

För att hantera realtidsuppgifter finns två kärnor av typen Cortex-R5, skärmen styrs av en Mali-400, effekthanteringen i kretsen har en egen processor som stänger av de delar som inte behövs för tillfället och så finns en minneshanterare och en kärna för säkerhet som kryptering och autentisering.

Säkerhetskärnan uppfyller kraven i ISO26262 och IEC61508 inklusive funktioner som lockstep och att ta ner systemet på ett kontrollerat sätt om någonting går snett.

Dessutom går det att få Zynq med andra hårda kärnor för bland annat videokodning enligt H.265.

Utvalda kunder har fått provexemplar av Zynq UltraScale+ MPSoC, men tidigast första kvartalet nästa år blir den allmänt tillgänglig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)