JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robotbin ska få laserögon

Amerikanska forskare har fått anslag för att utveckla flygande robotar, små som bin, som navigerar med hjälp av en lidar (ljusradar) på 56 milligram.

Lidar kostar idag flera tusen dollar. Men med ny teknik kommer tekniken att kunna integreras i halvledare och fungera utan rörliga delar.

Ett nytt forskningsprojekt har de vildaste ambitionerna hittills – lidarn ska inte bara ner i storlek till ett chip utan ska kunna monteras i en liten robotinsekt. Om tre år ska projektet vara klart.

Lidar innebär att man mäter avstånd genom att mäta tiden för ljuspulser att studsa. Tekniken används idag bland annat i drönare och automatiserade fordon. Där finns också ett allt vanligare alternativ – stereokamera. Men den metoden är mycket svårare för ett robotbi, eftersom den har så tätt mellan ögonen, stereosynen skulle bara duga bra till orientering på nära håll.

Forskarna hoppas att en robotinsekt med lidar kan hitta tillämpningar inom jordbruk och katastrofhantering.

– Vi använder samma teknik som biltillverkarna, men vi måste se till att krympa den så att den fungerar på ett robotbi litet som en penny, säger en av forskarna.

De kallar den mikrolidar. Sådana utvecklas också i kommersiella projekt, exempelvis av amerikanska Quanergy.

Projektet fick nyligen 1,1 miljoner dollar från NSF (National Science Foundation). Deltar gör forskare på fem universitet: Berkeley, Northeastern, Buffalo, Harvard och Florida.

Att landa i en blomma eller att låta bli att flyga in i en vägg – det är exempel på uppgifter som robotbin kan tänkas komma att lösa med hjälp av lidar. Lidarna i sig kan hitta användningar, för endoskop eller för gesttolkning i wearables.

Florida ska ta fram en sensor som mäter reflektionens styrka medan Buffalo ska ta fram algoritmer som hjälper biet navigera från de sensordata som strömmar in från lidarn.

Harvard ska integrera tekniken i de robotbin, Robobees, som man har redan idag.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)