JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radiovågor driver minsta temperatursensorn

Radiovågor driver minsta temperatursensorn

Den är liten som ett sandkorn och drivs av samma radiovågor som läser ut temperaturen. Räckvidden är än så länge bara 2,5 centimeter men forskarna på tekniska universitetet i Eindhoven tror att det går att öka till fem meter.

Sensorn har utvecklats av Hao Gao som försvarade sin avhandling i måndag. För att läsa av sensorerna finns en speciell router vars antenn kan rikta radiovågorna mot den aktuella sensorn för att hålla nere energiförbrukningen.

Sensorn är tillverkad i en 65-nm CMOS-process, har en yta på två kvadratmillimeter och väger 1,6 milligram. Den innehåller en antenn och lagrar den påstrålade energin tills den är tillräckligt stor för att sensorn ska kunna returnera signalen med en modifierad frekvens som motsvarar den avlästa temperaturen.

Sensorerna fungerar även om de är täckta av färg och måttliga lager av gips eller betong och skulle exempelvis kunna blandas ner i färgen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)