JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fordons-MCU kan uppgraderas under körning

Fordons-MCU kan uppgraderas under körning

Cypress släpper nya medlemmar av Traveo, en familj processorer för fordonselektronik. Flashminnnet kan programmeras med ny mjukvara utan att den behöver besöka en verkstad – det kan till och med i princip ske under drift.

De fyra nya medlemmarna heter S6J33XX och tillverkas i 40 nm av UMC. Tillämpningen är bland annat instrumentkluster.

Så passar processorn i ett instrumentkluster.
Klicka för större bild!

Cypress säger sig vara först att stödja programuppgradering i bakgrunden utan nertid i en fordons-processor. Knepet är att att dela upp flashminnet i två bitar – den ena uppgraderas medan den andra används.  Det betyder att det också är möjligt att direkt gå tillbaka till föregående version av styrprogrammet om det visar sig vara något problem med den nya.

Tesla Motors är en av de biltillverkare som idag regelbundet laddar sina kunders bilar med nya styrprogram. När ägarna exempelvis vaknade i söndags morse hade deras bilar plötsligt lärt sig att parkera sig själva.

Säkerhetsutmaningen med funktionen addresseras bland annat med hjälp av hårdvarustöd för kryptering i en integrerad enhet kallad ESHE (enhanced secure hardware extension)

Processorerna har sex CAN-FD-kanaler och använder Most och EthernetAVB. De har upp till 4 Mbyte internt flashminne och kan dessutom anslutas till externt flash och RAM via Hyperbus och HyperRAM.

CPU:n är en 240 MHz ARM Cortex-R5. Kretsarna har en 16-bitars DA-omvandlare och I2S och mixer för audiogränssnitt. Här finns också en 12-bitars ADC-ingång med upp till 64 kanaler.

Cypress säger sig vara i diskussioner med minst tre potentiella kunder för kretsarna. Företaget släpper samtidigt strömstyrningskretsar, minneskretsar och lösningar för pekgränssnitt för fordonstillämpningar.

Provexemplar finns. Volymer kommer under andra halvåret. Kapslingen är TEQFP med 144, 176 eller 208 anslutningar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)