JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler men lättare elprodukter återvinns

Fler men lättare elprodukter återvinns

I fjol samlade El-Kretsen och landets kommuner in nästan 140 000 ton elprodukter och batterier. Räknat i vikt är det mindre än 2014 men räknat i antal insamlade produkter är det en svag ökning.

diagramEn viktig förklaring till viktminskningen är att äldre och tyngre produkter som ”tjock-TV” minskar medan antalet små elektronikprodukter har ökat med sex procent.

– Man kan säga att vi gått vidare från att rensa i våra garage till byrålådorna. Det visar att budskapet om hur viktigt det är att även små produkter ska tillbaka i kretsloppet har gett resultat. Att elprodukter blivit mindre, smartare och lättare men betydligt  fler är också en orsak till utvecklingen i statistiken. Med en fördröjning på cirka sex år från försäljningsdatum kan vi se att vår insamling följer konjunkturen som rådde då, säger El-Kretsens vd Martin Seeger i ett pressmeddelande.

El-Kretsen är ett nationellt godkänt insamlingssystem för elavfall och batterier, i samarbete med landets samtliga 290 kommuner. El-Kretsen har nästan 2000 anslutna kunder, de som omfattas av producentansvaret. Företaget är ett icke vinst-drivande bolag som ägs av 21 branschorganisationer.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)