JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Zephyr – nytt öppet rtos för IoT

zephyr

Zephyr – nytt öppet rtos för IoT

Linuxstiftelsen välsignar realtidsoperativsystemet Zephyr, bakom vilket döljer sig Wind rivers operativsystem Rocket, men här släppt under öppenkodslicens. Zephyr lanseras som ett lättviktigt operativsystem för IoT.

Zephyr består av en mikrokärna som är ett minimalistiskt komponentiserat operativsystem. Den allra minsta konfigurationen kallas för en nanokärna och ska rymmas i ner till 4 kbyte.

Linux har alldeles för många funktioner och kräver för mycket minne för vara ett ekonomiskt val för en masstillverkad glödlampa eller termostat. Ett minimalt Linux kräver kanske 200 kbyte RAM och 1 Mbyte Flash.

Förutom att vara minimalistiska är realtidsoperativsystem som namnet antyder skräddarsydda för att kunna passa tider, de är optimerade för att kunna ge garanterade responstider snarare än för att pressa ett maximalt antal operationer ur processorn per sekund. Det finns realtidsversioner också av Linux.

Intel och dess dotterbolag Altera och Wind River leder utvecklingen av Zephyr tillsammans med Synopsys,  UbiquiOS och NXP med dess dotterbolag Freescale.  Nyzeeländska UbiquiOS tillverkar ett operativsystem och Arduinokompatibla utvecklingskort för trådlösa IoT-noder på Bluetooth LE och Wifi.

Vid sidan av Intelprocessorkorten Galileo 2 och Arduino 101 stöder Zephyr Cortex M3-kortet Arduino Due och Cortex M4-kortet Freedom board. Stöd planeras även för Intelkorten MinnowBoard MAX, Quark D2000, Quark SE och Galileo.

Zephyr stöder från start de populära IoT-protokollen Bluetooth LE och 6LoWPAN. Dessutom stöds Wind rivers molntjänst Helix.

En särskilt styrgrupp håller ett vakande öga på Zephyrs säkerhetsegenskaper. IoT är en gigantisk potentiell säkerhetsrisk eftersom IoT-styrning kommer att styra fysiska system i både hem, industri och infrastruktur.

Öppenkodslicensen är Apache 2.0

Modellen att släppa samma källkod under olika licensregler är inte ovanlig. Den används exempelvis för app-utvecklingsbiblioteket Qt och för FreeRTOS – en ledande konkurrent till Zephyr. Därmed ges användaren en möjlighet att behålla modifieringar av källkoden för sig själv. Rocketkärnan och Zephyr kommer att hållas identiska, enligt Wind river.

Du kan stifta bekantskap med Zephyr i dess eget bås på mässan Embedded World nästa vecka.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)