JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wifipositionering från MIT

csil1

Wifi­positionering från MIT

Några decimeters noggrannhet säger sig en forskningsavdelning på MIT att kunna uppnå i inomhuspositionering som utnyttjar wifisignalering från en enda basstation.

Tekniken heter Chronos och kommer från MIT:s AI-avdelning CSIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory).

Wifipositionering i sig är inte nytt och utnyttjas bland annat av svenska Senionlab. Men Chronos prövar ett nytt grepp, time-of-flight, det vill säga att mäta tiden det tar för radiosignalen att studsa tillbaka till sändaren.

Resultaten blir enligt MIT-forskarna mer exakt än dagens trianguleringsbaserade system, närmare bestämt 20 gånger mer exakt.

  csil2 Avståndet härleds ur time-of-flightmätningar på olika frekvenser

Chronos kräver bara en wifi-basstation medan triangulering kräver tre. Däremot kräver Chronos flera frekvenser – mätningen sker på olika frekvensband och ur svaren härleds avståndet.

Om Elektroniktidningen förstår saken rätt kan Chronos bara ange avståndet till mottagaren, inte koordinater. Detta är dock tillräckligt för en av de tillämpningar som Chronos föreslår: att mäta om en sändare befinner sig innanför väggarna till ett café.

Idén är att erbjuda gratis wifi till besökare utan inloggning. Att routern konstaterar att personen befinner på caféet är tillräckligt.

I ett försök kunde forskarna i 94 procent av fallen korrekt ange i vilket rum en person befann sig och i 97 procent av fallen huruvida kunden befann sig inuti eller utanför en butik.

En annan idé är att utrusta drönare med tekniken för att de ska kunna se till att hålla säkerhetsavstånd till människor.

Läs här om hur tekniken fungerar (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)