JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jorden runt på enbart sol

Jorden runt på enbart sol

Det soldrivna schweiziska flygplanet Solar Impulse 2 är åter redo att flyga. Det meddelar Solar Impulse, företaget bakom flygplanet. Nu inväntar planet rätt väderlek för att fortsätta sin färd från Hawaii – där det landade i juli förra året –  till Nordamerika.

Det var för över ett år sedan, den 9:e mars, som Solar Impulse 2 lyfte från Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten för att ta sig jorden runt på enbart solenergi. Tanken var att planet skulle återvända i mitten av augusti i fjol, men under den långa färden mellan Japan och Hawaii överhettades batterierna.

Turen mellan Japan och Hawaii är cirka 8 900 kilometer. Det tog planet 117 timmar och 52 minuter att klara av den rekordlånga resan, men de trasiga batterierna satte stopp för vidare färd från den avlägsna ön då nya batterier tog sin tid att producera och sommarmånaderna var över när allt var klart.

Men nu är planet redo att återuppta sin jorden-runt-resa enligt ett pressuttalande från igår.

– Efter byte av överhettade batterierna och löpande underhåll återtar teamet sitt uppdrag, och med början i morgon kommer det att identifiera när det är gynnsamt för Bertrand Piccard att flyga mot Nordamerika trots det nuvarande svåra väderförhållandet, meddelade Solar Impulse under torsdagen.

Solplanets exakta destination är inte spikad utan avgörs av vädret. Fyra potentiella landningsplatser har dock pekats ut: Phoenix, San Francisco-området, Los Angeles och Vancouver.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)