JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple vill behandlas rättvist

Den inofficiella hemligheten att Apple utvecklar teknik för självkörande fordon blev officiell med det brev som företaget skickade till den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA där Apple ber att få status som biltillverkare.

I brevet till NHTSA lovordar Apple myndighetens ambitioner inom självkörande fordon, men ber samtidigt om ”rättvis konkurrens” mellan nykomlingar och etablerade företag. Problemet för dator- och mobilföretaget är att det krävs ett typgodkännande enligt Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) för att få släppa loss en ny bil på allmänna vägar. 

Nu kan företag som modifierat en serietillverkad bil för att testa exempelvis självkörande funktioner begära undantag från FMVSS. För att snabba på utvecklingen antog kongressen nyligen en förenklad process kallad FAST Act för biltillverkare som vill göra den här typen av tester.

Eftersom Apple inte är en biltillverkare omfattas företaget inte av undantaget och myndigheten kan inte självt ändra ett kongressbeslut. Apple ber därför kongressen att tänka om för att alla företag ska behandlas lika och innovationstakten ska öka. Samtidigt ber Apple myndigheten att ändra sin policy i frågan. 

Det femsidiga brevet finns här: (länk)
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)