– Vi har utvärderat de olika bidragen enligt fyra olika kriterier, där alla har betygssatt med poäng från ett till fem, säger Li-Rong Zheng, juryansvarig och professor i Mediaelektronik på KTH.
Utvärderingskriterierna har varit akademisk kvalitet, nyhetsvärde, tillämpningens potential samt om fungerande demonstrationer och prototyper tagits fram.
– Men när vi räknat ihop alla poäng för de olika projekten visade det sig att de är så lika att vi inte kunnat sära på dem. Alla är vinnare, säger Li-Rong Zheng.
De tre vinnande bidragen är ett aktivt rfid-protokoll – utvecklat på Högskolan i Halmstad – som minskar effektförbrukningen i ett rfid-system, en interaktiv kapslingsteknik – utvecklad på KTH – som kan registrera beröring, samt en konstruktionsmetod som gör att rfid-teknik kan användas för att identifiera batterier, utvecklad på Evtek University of Applied Sciences i Finland.
– Grundtanken är att tekniken ska användas för att identifiera olika sorters batterier i återvinningsprocessen, men tekniken kan även användas för andra tillämpningar, säger Petteri Koivu, som är vinnare av det finländska bidraget.
Petteri Koivu har själv utvecklat konstruktionen som består av flera lager. Det understa är ett 250 µm tjockt ferritskikt, mellanlagret består av en 150 µm tjock isolering, medan själva sändaren i aluminium är i inbäddad i ett 100 µm tjock plastskikt allra överst.
– Eftersom batteriet är i metall går det inte att lägga rfid-delen direkt på batteriet, eftersom signalen förstörs av det magnetiska fältet. Det går att lösa problemet på många sätt, men min lösning är den tunnaste, säger Petteri Koivu.
Utvecklingsarbetet har gjorts för Nokia, som också stått för stora delar av utvecklingskostnaden.
Bakom det andra bidraget står Björn Nilsson, som utvecklat ett protokoll som skruvar ner effektförbrukningen rejält i aktiva rfid-taggar. Tanken är att protokollet även ska kunna användas i framtida rfid-lösningar som realiseras på enbart ett chips. Björn Nilsson är industridoktorand vid företaget Free2move i Halmstad och forskar vid Ceres, ett forskningscentra för inbyggda system på Högskolan i Halmstad. Free2move, Ceres och KK-stiftelsen finansierar projektet.
Det tredje vinnarbidraget, kallat TouchMe System, kommer från KTH och ligger inom Li-Rong Zhengs ansvarsområde på högskolan (se länk). I detta fall handlar det om en rfid-teknik som registrerar all form av beröring och som är tänkt att integreras framtida i varor.
– Man kan använda tekniken för att se hur olika förpackningar och varor hanteras av kunder i en butik. Vilka produkter tar många på utan att köpa och vilka produkt lägger man direkt lägger i sin kundkorg, säger Li-Rong Zheng.
Duon bakom TouchMe-projektet heter Majid B Nejad och Zhibo Pang.
– Vi har många bra idéer så nu har vi startat ett företag. Vill vi göra affärer och hitta kunder, säger Zhibo Pang.
Företaget, Spreadnew, är grundat i år och registrerat i Hong Kong.
Stockholmsmässan och Swedbank har sponsrat RFID Nordic Stipendiet 2008 med 10 000 kr vardera.