JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 maj 2019 VECKA 21

Grönt ljus för Saabs elbil

Direkt efter köpet av Saab i januari gick Spykers vd Victor Muller ut och ifrågasatte satsningen på elbilar. Hybridbilar är ett bättre alternativ, menade han. Nu avslöjar ledningen på Saab att de första elektriska Saab 9-3 ska börja testas nästa år.
När den nederländska sportbilstillverkaren Spyker Cars köpte Saab strax efter årsskiftet sågade företagets vd Victor Muller den svenska satsningen på elbilar. Rena elbilar håller inte måttet, hybrider är grejen, hävdade Muller.

Det var strax för årsskiftet – december 2009 – som Energimyndigheten beslutade att stödja fortsättningen på Innovatums forskningsprojekt – elbilen ZE SAAB 9-3 – med 86 miljoner kronor. Satsningen var ett samarbete med bland andra elbilsföretaget Electroengine i Uppsala och Boston Power, en litiumjonbatteritillverkare med svenska rötter. Projekt hade då som ett delmål att snabbt ta fram en testflotta på drygt hundra elfordon. Ett mål som alltså gick stick i stäv med den nya ägarens åsikt.

Nu avslöjar dock Saabs ledning att det blir en fortsättning på elbilsatsningen och att de första bilarna ska börja testas fullt ut under nästa år. Testerna ska ske världen över, heter det, för att alla olika förutsättningar, däribland varierande klimat, ska kunna utvärderas.

Beskedet har väckt stor förvåning bland fordonskännare. Ingen hade förväntat sig denna satsning från Saab under de närmaste ett till två åren, om ens alls. Ytterligare en intressant detalj är att företaget från början hade satt 2016 som mål för full produktion av den elektriska bilen. Nu talas det om att den första bilen kommer att visas upp redan 2014.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)