JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 23 juli 2019 VECKA 30

ÅAC Microtec utvärderar
tillverkningsprocess för Marsfordon

Europas rymdorganisation ESA vill ge den europeiska rymdindustrin en robust produktionsteknik för inkapslade system (SiP, system-in-package). Nu får uppsalabaserade ÅAC Microtec i uppdrag av ESA att utvärdera tillverkningsprocessen för SiP-enheter.
Svenska ÅAC Microtec använder SiP-teknik när företaget utvecklar och bygger miniatyariserade datorsystem för satellitstyrning. Hittills har svenskarna tagit fram flera komponenter och subsystem, varvid ett antal redan har testats på utvärderingsplattformar som skickats ut i rymden (se länk).  

Än så länge saknad dock en formell process för standardisering och kvalificering av SiP-tekniken. Det vill ESA (European Space Agency) nu ändra på.

ÅAC:s uppdrag är i första hand att utvärdera tillverkningsprocessen för SiP-enheter som ska användas i rymden, speciellt i samband med ExoMars som är ett fordon som ESA planerar att skicka till Mars. Men utvärderingen ska också användas som grund för att skapa en generisk plattform för processer – exempelvis tunnfilmsprocesser, teknik för att montera nakna chip och teknik för att stapla keramiska substrat – som används vid tillverkning av inkapslade system.  

– Studien gör det möjligt för oss att kvalitetssäkra våra produktionsmetoder för rymdkvalificerade elektronik, vilket är ett stort steg för oss, konstaterar Mats Magnell, vd på AAC Microtec i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)