JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 oktober 2019 VECKA 43

Vässad klisterlogik för mobiler

Amerikanska Siliconblue, som gör små, billiga och strömsnåla FPGA:er för handhållna produkter, har tagit steget från 65 nm till 40 nm med en ny familj kallad Los Angeles.
FPGA:er brukar vara alltför dyra och effekthungriga för platsa i batteridrivna produkter som mobiler, kameror och läsplattor. Men kretsarna från det amerikanska uppstartsföretaget Siliconblue är ett undantag. Företaget, som startade 2006, har hittills levererat 7 miljoner kretsar och räknar med att nå 10 miljoner i år.

Siliconblue har lyckats mejsla ut en egen nisch trots att företaget använder den klassiska fyrvägs uppslagstabellen med tillhörande register som patenterades av Xilinx redan år 1986. Tillverkningen sker hos TSMC och det är valet av en strömsnål halvledarprocess, en maximal klockhastighet på 200 MHz tillsammans med utformningen av IO-enheterna som ger kretsen den låga effektförbrukningen, inte arkitekturen i sig.

Ytterligare en finess med företagets lösningar är att man kan få kretsarna med inbyggt ickeflyktigt minne som Siliconblue licensierats från Kilopass. Tekniken gör kretsarna snabbare vid start och dessutom blir det betydligt svårare för utomstående att komma åt koden.

Nu byter alltså Siliconblue tillverkningsprocess och tar steget från 65 nm till 40 nm. Som förväntat innebär det lägre effektförbrukning, bättre prestanda och mer logik. De nya kretsarna finns i två familjer, en inriktad på låg strömförbrukning kallad LP och en som är optimerad på prestanda, kallad HP. Den senare ska vara upp till 80 procent snabbare än i den äldre processen medan den förra är upp till 50 procent snabbare.

Antalet logikceller går numera från 640 till 16k och det finns från 25 upp till 222 stycken in- och utgångar. Storleken på kapslarna startar på 2,5 mm2 och går upp till 20 mm2. Men det går också att köpa okapslade kretsar i form av så kallade chipscale BGA:er med en pitch på 0,4 mm.

Den statiska effektförbrukningen för den minsta modellen är 15 µW och ligger på 1500 µW för den största. RAM-minnet går från 32k till 384k.

De flesta varianter ska finnas i kommersiell produktion under fjärde kvartalet. Priset för den minsta varianter ligger på 1,99 dollar för större kvantiteter.

Förtaget har under sommaren tagit in ytterligare 18 miljoner dollar som bland annat ska täcka kostnaderna för processbytet.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)