JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 oktober 2019 VECKA 42

TizenNytt mobil-OS

stöds av Intel

och Samsung

Linuxstiftelsen startar idag ett öppenkodsprojekt för ett nytt operativsystem kallat Tizen. Operativsystemet har direkt stöd av Intel och Samsung, och lutar sig mot en plattform som stöds av många mobiltillverkare och operatörer.
Apparna i operativsystemet ska köras på webbspråket HTML. Syftet är att skapa plattformsoberoende appar. Att göra detta via HTML är vanlig tanke eftersom datorer av alla de slag har webbläsare och HTML blir allt uttrycksfullare. För några veckor sedan rapporterades att Samsung också var involverat i ett sydkoreanskt statligt projekt för att ta fram operativsystem liknande Tizen.

Tizen utvecklas närmare bestämt för att vara kompatibel med WAC (Wholesale Applications Community) som är ett initiativ från de klassiska teleoperatörerna om plattformsoberoende appbutiker. De styrande medlemmarna är världens stora telefonoperatörer, som Telenor, Vodafone, NTT, Verizon och Orange.

Tizen bygger på Linux, och en del av komponenterna kommer att återanvändas från linuxoperativsystemet Meego – som Nokia övergav till förmån för Windows.

All källkod från kärnan och upp ska vara öppenkodslicenserad. Operativsystemet ska inte bara kunna användas i telefoner, utan också i surfplattor, bärbara datorer, TV och för infotainment i fordon.

En första version av Tizen, inklusive utvecklingsmiljö, ska levereras första kvartalet 2012 och redan i mitten av 2012 ska det finnas hårdvara på butikshyllorna som använder Tizen.

Den plattform som Tizen ska stödja, WAC, standardiserar kompletterande programgränssnitt för att kunna göra HTML ännu mer funktionsrikt. Dessutom bygger WAC-konsortiet upp en generell butiksplattform för appar, för utvecklare, kunder och operatörer.

Mobilplattformsleverantörer som ST Ericsson och Qualcomm, och andra elektronik- och mjukvaruleverantörer som Sandisk, IBM och Adobe finns med i WAC som partners, hangarounds eller sponsorer. Intel och Samsung fanns i skaran från början och sitter i den tekniska styrgruppen.

Det finns en rationalitet bakom att projektet börjar på nytt blad istället för bara fortsätta utveckla Meego eller Limo. De senare togs inte fram med HTML i åtanke och är därmed överspecificerade för de gränssnitt som ligger under HTML-nivån. Den som tar fram en tizenplattform – eller någon annan WAC-plattform – ska ha större frihet att göra vad den vill på den nivån, att anpassa mjukvaran exempelvis efter olika marknader.

Nätverksmässigt är Tizen ändå en sorts fortsättning på Meego — utvecklarna därifrån avtackas för sin insats och uppmuntras att följa med till Tizen.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)