JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 22 augusti 2019 VECKA 34

Fortum, Nissan och McDonalds bygger grön korridor i Norden

50 stationer som kan ladda en elbil på 20 minuter ska installeras i Norden. 20 hamnar i Sverige. Fortum, Nissan och McDonalds står bakom projektet, som finansieras av Energimyndigheten.
I går invigde Fortum sin nya snabbladdande stolpe för elbilar på McDonalds restaurang i Lindvreten utanför Stockholm. Det är en första del av ett projekt som delfinansierats av Energimyndigheten, som syftar till att skynda på utbyggnaden av infrastruktur för elfordon i Sverige och i Norden.

Totalt ska 50 stationer installeras i Norden, varav 20 i Sverige. Laddningsstationerna ska klara laddning med både växel- och likström. I likströmsläge ger stationen cirka 50 kW. Ett fordon som laddar enligt den globala standarden, kallad Chademo, för snabbladdning med likström kan då laddas upp till 80 procent på bara 20 minuter. I växelströmsläge har stationen en maximal kapacitet på 43 kW.

Projektet, som dra igång på allvar i höst, har sina rötter i ett nyligen tecknat avtal mellan Fortum och Nissan.

– Nissan har som ambition att vara den globala ledaren inom elfordon genom att koppla ett helhetsgrepp på både produkter och lösningar. Tillsammans med partners som Fortum och McDonald’s vill vi bidra till att utveckla miljö- och infrastruktur för elbilismen. Vi tror starkt på att ett tätt samarbete mellan biltillverkare och elbolag kommer att påskynda denna process, säger Jacek Gorski, vd för Nissan Nordic Europe, i ett pressmeddelande.

Planen är att under nästa år placera samtliga laddstationer strategiskt längs med de nordiska motorvägarna. Mellan Stockholm och Helsingfors ska de finnas i anslutning till färjorna.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)