JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 oktober 2019 VECKA 43

Professorns elbilsdröm blir verklighet

För sex år sedan började energiprofessorn Harry Frank drömma om elbil driven av solceller från Ikea. Nu har den drömmen kommit närmare verkligheten. I Storbritannien har Ikea börjat sälja billiga solpaneler.
Harry Frank, tidigare forskningschef på ABB, nu professor vid Mälardalens högskola samt medlem av Kungl Vetenskapsakademiens energiutskott, hade för sex år sedan en dröm om en svensk elbil som drivs av solpaneler.

- Vi har biltillverkare och vi har elproducenter. Självklart borde vi ha en svensk elbil, sa Harry Frank till undertecknad reporter i december 2007.

Och så utvecklade han drömmen om en elbil driven av solpaneler.

- Soltekniken är inte riktigt ekonomiskt framme ännu och inte heller elbilstekniken. Men när allt detta finns på plats kommer svenskarna att springa benen av sig till Clas Ohlsson och Ikea för att köpa solpaneler till elbilen. Allt för att kunna köra bil gratis, sade Harry Frank för sex år sedan.

Nu börjar drömmen få verklighetskonturen. I varje fall när det gäller drömmen om billiga solpaneler på Ikea.

I dag rapporterar nyhetsbyrån TT om att Ikea börjar sälja solpaneler vid 17 Ikeavaruhus i Storbritannien.

Det är också en dröm som ledningen för Ikeas gröna riskkapitalbolag Ikea Greentech länge haft.

- Alla drömmar finns kvar. Vi har tittat mycket på solceller och solpaneler men inte hittat någon öppning . Vi kan inte konkurrera med de investeringar som görs i Kina på det här området, sa Christian Ehrenborg hösten 2010 när han fick frågan varför han inte investerar i solcellsföretag.

Men det går framåt.

Förutom att börja sälja solcellspaneler i Ikeas brittiska varuhus har Ike börjat klä sina amerikanska varuhustak med solcellspaneler. Det började med ökenstaten Arizona och har fortsatt norrut med varuhus i Colorado, Minnesota, Ohio och Michigan, rapporterar SvD.

Fotnot:

Vid en utfrågning i riksdagens trafikutskott 2008-02-14 drog professor Harry Frank sin vision om billiga solcellspaneler och han fick stående ovationer och ett tack från trafikutskottets ordförande Jan-Evert Rådhström.

- Jag måste få kommentera vad Harry Frank sade. När jag satt här och såg alla problem kändes det befriande som medborgare att höra en visionär tanke om att gå på Clas Ohlson eller Ikea och köpa sin egen lilla bränslestation i form av en solcell som kan sättas upp på gården eller balkongen. Det är nog en lång väg kvar dit, men det var befriande att få höra den positiva framtidsbild som du gav. Jag ska inte säga att du har rätt eller fel, men jag kände mig ändå lite glad för stunden. Det är långt innan den dagen kommer, och vi har ett arbete att uträtta. Med gemensamma krafter är jag övertygad om att vi tar täten i de här frågorna, och det kommer att bli bra för framtiden. Tusen tack!,

Teckningen av Harry Franks solpanelsbil är gjord av Ingemar Franzén, Ny Teknik. Bilden till höger är en arkitektritning över Ikeas varuhus i Denver, Colorado.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)