JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 22 maj 2019 VECKA 21

Arduino TREArduino på GHz-CPU

Arduinos utvecklingskort Tre är hundra gånger snabbare än Arduino Uno. Den har både en åttabitars AVR-procesor och en 1 Ghz Texas Instruments Cortex A8-processor Sitara AM335x. Båda kör Arduinoskisser. Sitara kör Linux.
Ytterligare högre prestanda och ännu fler kommunikationsmöjligheter öppnar sig därmed för Arduino. Kortet stöder Can, Xbee, 100 Mbit/s Ethernet, USB och 1920 x 1080 HDMI.

Sitaraprocessorn har 3d-grafikaccelerator (SGX530) och kryptoaccelerator och Arduino kallar Tre för en fullfjädrad Linuxdator som du kan koppla till en högupplöst LCD-skärm.

Men kortet har dessutom Arduinos bredaste inbyggnadsstöd eftersom Sitaran är en kompetent inbyggnadsprocessor. Utöver nämnda gränssnitt har den två små 200 MHz 32 bitars styrkretsar som hjälpredor för realtidsuppgifter som motorstyrning och pulsbreddsmodulering.

3D-skrivare, gateway för byggnads- och belysningsautomation och telemetrihubbar som trådlöst samlar data från sensornät, är några tillämpningar som Tre kan vara lämpad för, enligt Arduino. Möjligheten till realtidsstyrning framhävs.

Sitara AM335x är samma processor som sitter på konkurrerande utvecklingskortet Beaglebone Black, som sedan i våras svävat ovanför Arduino som ett kraftfullt alternativ. Men med Tre kommer Arduino ikapp.

ALLT SMARTARE
Arduino började som ett modest åttabitarskort på en 8 MHz AVR-processor, men det dyker upp i allt högre effektklasser. För ett år sedan lanserades 84 MHz Cortex M3-kortet Duo. Och Arduino Yún som lanserades i somras är visserligen bara en 16 MHz åttabitare, men den har en 400 MHz Mipsprocessor (Atheros AR9331) som hjälpprocessor.
Utöver detta finns Arduinokompatibla kort och dotterkort som adderar funktionalitet och prestanda på olika sätt, som exempelvis Microchips Chipkit Pi-kombination.
Och ”konkurrerande” får man sätta inom citationstecken, eftersom Beaglebone-stiftelsen hjälpt till att ta fram Arduino Tre. De två nätverken delar samma passion för öppenkodsutveckling och för att sprida tekniska möjligheter till konstnärer, designers och gör-det-självare, skriver de i ett pressmeddelande.

Precis. Dessutom fungerar Arduino antagligen lika bra för Texas Instruments som säljväg för Sitara som Beaglebone Black gör, eller bättre.

Arduino Tre annonseras på samma maker-mässa där Intel i fredags annonserade sitt första Arduinokompatibla kort Galileo på en 400 MHz x86-processor av Pentiumarkitektur.

Arduino Tre (”TRE”) finns till salu nästa vår.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)