JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 oktober 2019 VECKA 42

Obama: Framtidens elektronik ska tillverkas i USA

Nya halvledarmaterial med stora bandgap, som kiselkarbid och galliumnitrid, kommer dramatiskt att förändra elektronikindustrin. Nu säger USA:s president Barack Obama att de nya fabrikerna ska byggas i USA.
– Jag vill inte att nästa stora arbetsskapande upptäckter, forskning och teknikutveckling ska hamna i Tyskland, Kina eller Japan. Jag vill att det ska ske här i United States of Amerika. Jag vill att det ska ske precis här – i North Carolina.

Så lanserade Barack Obama den nya privat-offentliga projektet där sex universitet och 18 företag gemensamt ska utveckla kraftelektronik baserat på material med stora bandgap.

Han talade för studenter och personal vid universitetet i North Carolina, där forskningen och samordningen ska ske.

– Halvledare med stora bandgap gör det möjligt att tillverka elektronik som klarar högre spänning, höge temperatur och högre frekvenser. Allt från mobiltelefoner till industrimotorer och elbilar kan göras mindre, snabbare och billigare, sade Barack Obama.

Konsortiet får 70 miljoner dollar från DOE, det amerikanska energidepartementet, och minst lika mycket från industriföretagen plus minst 10 miljoner från delstaten North Carolina.

I en video på Vita Husets sajt förklaras på två minuter varför det är så viktigt att USA försöker få tillbaka initiativet på elektronikområdet genom forskning och utveckling på material med stora bandgap. (Länk till Vita Husets blogg)

Dels skapar det många nya högkvalificerade industriarbeten, dels sparar det enorma mängder energi. I videon talar man om att industriförbrukningen minskar med upp till 90 procent och att för USA:s egen del skulle innebära en årlig besparing på vad tre stora vattenkraftverk producerar.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)