JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 oktober 2019 VECKA 43

Powercell redo för nästa steg

Efter tre års utvecklingsarbete står energiteknikföretaget Powercell i Göteborg inför en lansering av sin nästa generation bränslecellsstack som klarar effekter upp till 25 kW. Det är ett rejält kliv upp i effekt, jämfört med tidigare.
– Denna plattform kommer att komplettera den första generationens bränslecellsstack, S1 (1-5 kW), eftersom det omfattar ett större effektområde upp till 25 kW. Detta ger oss möjlighet att närma oss andra applikationsområden och bredda vår marknadspotential, säger Magnus Henell, vd på Powercell i ett pressmeddelande.

I höstas fick det amerikanska startup-företaget Redox Power Systems stor uppmärksamhet i amerikansk press med sin bränslecellskonstruktion på 25 kW. Bränslecellen går under namnet ”The Cube” och ska enligt planerna komma ut på marknaden i en första version i år (se länk).

Samtidigt är svenska Powercell nu i slutskedet av utvecklingen av sin bränslecellsstack, kallad S2, som har protonutbytesmembran (PEM) och klarar just 25 kW. PEM är den vanligaste tekniken – den är pålitlig och den har dynamiska egenskaper som gör det möjligt att nå full effekt inom några sekunder.

Företagets bränslecellssystem omvandlar diesel till el på ett energieffektivt sätt, med minimala avgaser och vid tyst drift. Elen kan användas för klimatkontroll i lastbilar och andra tunga fordon samt för att slippa  tomgångskörning vid vila och lastning eller lossning.

– Intresset från bland annat transport-, telekombranschen är enormt med tanke på dessa industriers behov av att minska driftskostnaderna samtidigt som man vill finna kraftlösningar som är rena, hållbara, lätta och uppfyller den allt strängare miljölagstiftningen, säger Magnus Henell och fortsätter:

– Vi befinner oss nu i en fas att välja ut vilka pilotkunder vi ska samarbeta med framöver för prototyptestning.

Powercell är en avknoppning från Volvokoncernen och ägs av Volvo Group Venture Capital, Fouriertransform, Midroc New Technologies och Finindus.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)