JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 oktober 2019 VECKA 43

Drönaren är bilistens bästa vän

När franska Renault förra veckan visade upp sitt nya bilkoncept Kwid på Delhi Autoshow i Indien kryddade man med en liten ”quadrokopter” som ska trafikspana och hjälpa föraren att undvika de värsta trafikstockningarna.
Konceptbilen Kwid är planerad för den indiska marknaden med säljstart någon gång nästa år. Den har en liten 1,2-liters förbränningsmotor men är förberedd för ren eldrift med elmotor och batterier.

Bilen väckte uppmärksamhet på flera plan. Dels för placeringen av föraren i mitten av bilen så att den ska kunna köras både i höger- och vänstertrafik, dels för bilklädseln som tagit ideerna från nationalstadion Fågelboet i Peking och också för den djärva färgsättningen av bilens ytter med grått och signalgult.

Men den riktigt spektakulära nyheten var den lilla fjärrstyrda, kamerabestyckade ”flygande följeslagaren” som ska varna bilföraren för trafikstockningar.

Den lilla quadrokoptern fungerar som en flygande gps-navigator som antingen kan förprogrammeras att flyga bestämda spaningsrutter framför och vid sidan av bilen eller styras manuellt via en pekskärm i bilens instrumentpanel.

Det hela påminner om de små obemannade spaningsfarkoster som de svenska Ifas-soldaterna har som hjälp i Afghanistan när de är ute på uppdrag och vill försäkra sig om att inga faror lurar längre fram.

Men om Kwid-bilen verkligen får en ”Flying Companion” när den lanseras i Indien 2015 är inget som Renault kan lova idag.

Se den animerade filmen om Kwid och den flygande följeslagaren.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)