JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 21 november 2019 VECKA 47

Vässar superkondensatorn för backup

Ett oväntat strömavbrott kan vara förödande. Men tillförlitlig avbrottsfri kraft – om än bara under ett kort ögonblick – kan rädda hela situationen. Linear har utvecklat en styrkrets som ser till att upp till fyra superkondensatorer kan hantera din backup på ett säkert sätt.
Den lilla kretsan som Linear lanserar idag har främst två uppgifter.

För det första ser den till att ett backup-system som förlitar sig på superkondensatorer hela tiden är redo för uppgiften. Kretsen kontrollerar att kondensatorerna mår bra över tiden, är uppladdade och väl balanserade. Den kan hantera upp till fyra stackade kondensatorer, som aktivt balanseras mellan varandra och skyddas mot överspänningar.

Den andra uppgiften är att hantera en akut situation på ett säkert sätt. Då går kretsen in i backup-mode och börjar arbeta som en synkron boostomvandlare som levererar energi från superkondensatorerna till systemet som behöver backas upp.

Kretsen, kallad LTC3350, är lämpad att hantera 12 V-system och har ett inspänningsområde som sträcker sig från 4,5 till 35 V. Den kan hantera både ladd- och backup-ström på 10 A.

LTC3350 inkluderar en noggrann 14-bitars AD-omvandlare som kontinuerligt monitorerar in- och utspänning samt ström. Samtidigt kontrollerar ett internt mätsystem kontinuerligt hälsan hos kondensatorerna genom att kontrollera de stackade kondensatorernas spänning, kapacitans och ekvivalenta serieresistans (ESR). Kapacitans och ESR är typiska parametrar som ändras hos superkondensatorer med tiden, och som påverkar deras prestanda.
 
LTC3350 kommer kapslad i en termiskt förbättrad QFN med 38 anslutningar. Den är 5 x 7 mm och bara 0,75 mm hög.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)