JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 17 november 2019 VECKA 46

Styr småmotorer med mindre spill

Små elektriska motorer – sådana man hittar i allt från diskmaskiner till pumpar –  slukar runt 50 procent av energin som produceras i världen. På kraftmässan PCIM, som just nu pågår i tyska Nürnberg, har Fairchild lanserat en inverterarmodul för styrning av motorer under 100 W, som påstås vara upp till 44 procent effektivare än alternativen.
Det handlar om en ny generation inverterarmoduler som går under namnet Motion SPM 7, som Fairchild förbättrats på flera plan. Först ut är en serie med tre moduler: FSB70250, FSB70325 och FSB70625.

 
Diskret lösning (sex switchar och tre drivare) vs SPM5 (Fairchilds senaste generation) vs SPM7 (ny generation).
– Modulerna i den nya generationen är mindre än hälften så stora jämfört med vår tidigare generation. Det beror främst på att vi använder en nyutvecklad drivare som kan driva upp till sex switchar. Detta packar vi i en helt ny mycket kompakt kapsel, förklarar Jonathan Harper, lokalt marknadsansvarig för high power och industritillämpningar på Fairchild, för Elektroniktidningen.

Och så lägger han till:

– I vår tidigare generation behövde vi tre drivare till sex switchar.

Under skalet på de nya modulerna – kapslade i PQFN som bara är 12,9 x12,9 mm – ryms alltså sju kiselkretsar, sex MOSFET:ar och en drivenhet. Genom att integrera drivenheten har både EMI och förluster kunnat minskas, hävdar Fairchild.

Likt företagets tidigare Motion SPM-moduler inkluderar SPM 7 ett antal inbyggda skyddsfunktioner, såsom underspänning lockout, termisk övervakning, felrapportering och interlock-funktion, säger Jonathan Harper.

– Sammantaget gör det att FSB70xxx-serien är väldigt smidig att använda, samtidigt som den är robust, tar mindre plats, alstrar mindre värme och är billigare på systemnivå än tidigare generation.

De tre modulerna som rullar ut nu inkluderar switchar med genomslagsspänningar på 500 V respektive 250V, medan exempelvis även maxström och RDS(on) varierar. De är tänkta för att användas vid styrning av mindre motorer som bland annat finns i en mängd varianter av mindre pumpar, i inom- och utomhus fläktar samt i vitvaror.

– Framöver kommer vi att addera moduler med MOSFET:ar som hanterar högre genomslagsspänningar, till en början 600 V, säger Jonathan Harper.

Det går att få prover av alla tre moduler som just släppts. Riktpriset per styck i volymer om 1000 enheter är 4,55 dollar för FSB70250, 3,98 dollar för FSB70325 samt 4,25 dollar för FSB70625.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)