JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 23 november 2019 VECKA 47

Asic bakom flexibel givare

Schweiziska LEM har utökat sin HO-serie, en icke återkopplad strömgivare som mäter växelström, likström eller pulsad ström. Nytillskottet mäter upp till 250 A och kommer i tre olika monteringsalternativ. Till nästa år planeras 500 A-versioner.  
LEM tillverkar främst ström- och spänningsgivare. För cirka 15 år sedan började företaget att utveckla egna asicar för att höja prestanda i sina givarna och sedan två år gör företaget även asicar till icke återkopplade givare (open-loop).

– Vår asic gör att våra open-loop-givare får prestanda som närmar sig den hos återkopplade givare. Det betyder att man kan få betydligt bättre styrning och verkningsgrad till ett klart lägre pris en vad som tidigare varit möjligt, säger Stèphane Rollier, produkt och marknadsansvarig på LEM till Elektroniktidningen.

HO-serien är en sådan icke återkopplade strömgivare baserad på Halleffekt. Det var för knappt två år sedan som LEM lanserade HO-serien med syfte att balansera prestanda, kostnad, storlek med olika monteringsmöjligheter.

De tre givarna som lanserades på årets kraftmässa PCIM, som gick av stapeln i Nürnberg i förra veckan, går att få kort- eller panelmonterade med en integrerad ledare eller med en öppning som är 15 x 8 mm.

– Monteringsalternativen gör att det går att välja upp till tre monteringar för S-panelmonterade givare, en horisontell, en vertikal och en på samlingsskena när det används. Den som behöver kan också ändra monteringen själv, förklarar Stèphane Rollier.

Nykomlingarna har en offset och drift i förstärkningen som är dubbelt så noggrann över hela temperaturområdet -40 °C och 105°C än tidigare generation. Svarstiden på 2,5 till 3,5 µs är också förbättrad.

Med en matning på 3,3 eller 5 V kan givarna mäta 2,5 gånger den nominella primärströmmen. Genom ytterligare ett ben kan givarna detektera överström på upp till 2,93 gånger den nominella strömmens toppvärde. De har även inbyggd felrapportering.

– Givarna vi släpper nu hanterar upp till 250 A. Nästa år kommer vi att släppa 500 A-versioner, därefter 1 000 A, avslöjar Stèphane Rollier.

HO-serien uppfyller industristandarden EN50178. är CE-märkt och kommer med fem års garanti. De är exempelvis lämpade att användas i statiska omvandlare för drift av likströmsmotorer, robotsystem, drivenheter med varierbar hastighet, växelriktare för solenergi, smarta elmätare och avbrottsfri kraft.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)