JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 7 december 2019 VECKA 49

Scania testar trådlös laddning av elbuss

I juni nästa år drar Scania och KTH igång ett pilotprojekt med induktiv laddning av en elhybridbuss i Södertälje. Projektet får 9,8 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten.
Scanias stadsbuss ska gå i linjetrafik i Södertälje och en av hållplatserna får en laddstation där bussen på sex-sju minuter kan fylla på tillräckligt mycket energi för att kunna klara hela sträckan.

– Huvudsyftet med fältprovet är att utvärdera tekniken i verklig drift. Att växla över från förbränningsmotorer till eldrift har en enorm potential. Fältprovet i Södertälje är ett första steg mot prov av helt elektrifierade vägar där elfordon tar upp energi från vägbanan, säger Nils-Gunnar Vågstedt, chef för hybridutveckling inom Scania.

Förutom den trådlösa induktionstekniken forskar Scania även inom andra tekniker för överföring av elenergi till fordon. Hit hör också upptagning av energi från elledningar i luften, via sladd eller via skenor.

– Våra kunder har olika behov och förutsättningar när det gäller att ställa om till mer hållbara transporter. Därför vill vi inte låsa upp oss till en teknik utan forskar kontinuerligt inom flera områden, säger Nils-Gunnar Vågstedt.

Projektet ingår i Scanias och KTH:s gemensamma forskningslabb ITRL, Integrated Transport Laboratory.

Energimyndigheten stöder projektet med 9,8 miljoner kronor. Övriga intressenter är Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Tom Tits, det tekniska upplevelsemuséet för barn och ungdomar.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)