JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 18 oktober 2019 VECKA 42
Elektroniktidningen träffar Linear:

Vi växer i bilen

Kraft är Linear Technologys största teknikområde. Och fordonsindustrin har seglat upp som en av de viktigaste marknaderna. ”Vi är ledande inom kraftförsörjning i fordon”, säger Steve Pietkiewicz när han träffar Elektroniktidningen på Electronica.
I 27 år har Steve Pietkiewicz jobbat på Linear.

− Jag var designingenjör nummer 13 som anställdes, skrattar han.

Idag är han ansvarig för kraftprodukter, med titeln Vice President, Power Management Products.

Linear är känt som halvledartillverkaren som inte spelar med i multi-source-spelet och inte heller följer priskurvan till botten. Här pressas istället konstruktionen och processen till det yttersta för att skapa något ingen annan gör, som man dessutom kan ta bra betalt för.

− Om du vill köpa en Ferrari så kan du inte betala Toyotapris. Vi måste helt enkelt få ut värdet av våra produkter, och det får vi.

Idag jobbar runt hälften av företagets cirka 270 designingenjörer med att konstruera kraft. Och på senare tid har fordonsindustrin blivit en ytterst viktig kund.

− Mängden elektronik i moderna bilar har vuxit enormt. I tv-reklamen talar man inte längre så mycket om motorn och bränsleinsprutning, utan det är navigering, automatisk styrning och parkering och olika säkerhetsfunktioner som upptar tiden. Med elektronik skapar man skillnad.

Eftersom fordonsindustrin vill ha robusta, strömsnåla, flexibla och kompakta lösningar med brett temperaturområde passar utmaningen Linear som hand i handske.

− Det kan sitta hundratals switchade spänningsregulatorer i en bil och vi vet sedan några år att EMI är ett stort problem. Så för ett år sedan lanserade vi en teknik, silent switcher, som minskar EMI med 20 till 25 dB jämfört med våra bästa konstruktioner dessförinnan. Den har fått stor uppmärksamhet.

Även Liners satsning på små kraftmoduler – som drog igång för nio år sedan – börjar ge avtryck inom fordonsindustrin. På sikt spås mängder av moduler sitta i bilar; moduler för spänningsreglering, moduler för att driva LED:ar och moduler med flera utgångar för sensornät.

− Just nu har jag en fordonskund som använder moduler i produktion, en motorstyrningsenhet. Men jag har många Tier1 och OEM:er som är entusiastiska.

− Framåt kommer moduler att utgöra en stor del av vår verksamhet. Över 10 procent av omsättning inom power kommer idag från moduler. Den delen växer snabbt.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)