JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 21 september 2019 VECKA 38

IoT-basband från Imagination

Bluetooth, wifi eller båda –  brittiska Imagination släpper tre nya IP-kärnor som är de första kärnorna i en ny produktfamilj kallad Ensigma Whisper.
Bluetooth Smart LE-kärnan heter C5300, 802.11n-kärnan heter C5400, och kombinationen heter C5401. De kan användas i en paketlösning från Imagination med partners med IP för allt från antenn till mjukvara, inklusive certifiering.

Wifikretsar bränner den mesta av sin energi – 85 procent – i vila, väntandes på datatrafik. Så där har Imagination satt in en optimeringsstöt och säger att den egna nya wifikärnan är mycket bättre än en konkurrent på att gå i vila under de 300 millisekunder som flyter mellan wifiprotokollets beacon-signal. Tekniken kallas Powergearing.

En annan optimering är att wifikärnan dels skyndar sig att identifiera och släppa paket som har en annan mottagare och dels sparar metadata under en sändning för att slippa upprepa samma operationer för varje paket.

Imagination tror att dess kunder idag är intresserade av att blanda cpu, modem, strömstyrning och sensorer på samma chip, och säger sig  ha optimerat sina nya kärnor för detta. CPU och modem är tätt kopplade till varandra på ett sätt som enligt Imagination kan spara energi.

Företaget spår att 70 procent av alla mobilprocessorer kommer att ha kommunikationskärnor och cpu på samma chip år 2018, och att IoT-processorer kommer att följa samma trend.

IP-kärnorna finns nu. De har en gemensam arkitektur kallad Series 5, vilket är samma namngivningsschema som företaget använder för generationer av sin grafik-IP.

Företaget har redan sedan tidigare även basbandskärnor för högre effekter i familjen Ensigma Explorer. Whisper kommer i framtiden att fyllas på med kärnor för LTE Cat 0/1, 802.15.4 och 802.11ah. Det är IoT-trenden som gör att kretsar för strömsnål kommunikation är heta.

Imaginations stora produkt sedan tidigare är grafikkärnan PowerVR med både Intel och stora Armprocessormakare som kunder.  Sedan 2013 är man också det företag som förvaltar den klassiska cpu-familjen Mips – som förstås samsas utmärkt med både med Ensigma Whisper och Explorer.

Företaget har även sitt eget IoT-moln som enheter kan koppla upp sig mot.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)