JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 22 maj 2019 VECKA 21

Supersnåla styrkretsen i skarp produkt

Amerikanska Ambiqs omtalade styrkrets Apollo annonserar sin första design win. Den är hjärnan i version två av amerikanska Misfits träningsarmband Shine, som släpps i november. Shine 2 adderar funktionalitet, men behåller sin gamla batteritid vilket enligt Ambiq beror på processorvalet.
Hösten 2013 var den första gång som Elektroniktidningen skrev om Ambiqs löften att bygga strömsnåla processorer genom att låta dem arbeta under tröskelspänningen.

Idén i sig är inte ny, men ingen har lyckats dra den från teori till verklighet.  Förrän nu, av allt att döma. För i somras plockades Ambiqs första processor Apollo in i distributören Futures sortiment, och har Ambiq annonserat sin första design win.
 
Processorn Apollo är den populära IoT-cpu:n ARM Cortex M4 med flyttalsenhet, implementerad i Ambiqs strömsnåla teknik. Enligt Ambiq drar den 5–10 gånger mindre energi än konkurrerande M4-kretsar.

Föregångaren Shine 1 använde den norska Cortex M3-processorn EFM32, som också den en gång i tiden lanserades med mottot att den gjorde revolution i strömsnålhet. Shine gör alltså anspråk på att ha lyckats kliva upp i prestanda från Cortex M3 till M4F utan att tappa batteritid.

Sensorarmbanden från Misfit är avsedda för träning och sömnmätning och har sex månaders batteritid. Shine 2 har 3-axlig accelerometer, 3-axlig magnetometer, display som syns i dagsljus och en haptisk återkoppling som kallas Misfit Move, en lätt vibration.

Den pratar med din telefon via Bluetooth och kan annonsera sms och samtal. Användarinmatning sker via kapacitiv pek.

Misfit Shine 2 ska finnas i i handeln i november.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)