JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

SER PRIZE:

Vinnaren gör el av spillvärme

Hälften av all världens energi går förlorad i form av spillvärme. Det hävdar svenska Climeon som utvecklat en sätt att skapa el ur spillvärme. Nu får Thomas Öström och Joachim Karthäuser, männen bakom Climeon, ta emot SER Prize för sitt bidrag till en smart och hållbar samhällsutveckling.

FAKTA: Det stora priset, SER Prize, tilldelas en individ eller en odelbar grupp av individer för en förtjänstfull ingenjörsgärning som fått sitt genombrott de senaste åren. Det andra priset, SER Junior Prize, tilldelas den teknolog eller doktorand som bedöms ha gjort årets bästa exjobb/avhandling. 
Priserna – 20 000 respektive 10 000 kronor samt en statyett – delas ut i samband med SER:s årsmöte.

För fjärde året i rad  delar Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, SER, ut SER Prize till hållbara ingenjörsgärningar.

I år gick priset till hjärnorna bakom uppstartsföretaget Climeon; ett relativt okänt svenskt företag som dock redan upptäckts av den finska rederikoncernen Viking Line, den svenska stålkoncernen SSAB samt det italienska varvet Fincantieri.

Det är Thomas Öström och Joachim Karthäuser som får ta emot priset för sitt arbete bakom Climeon.

Motiveringen till årets vinnare av SER Prize lyder: Genom att adressera ett av de viktigaste problemen i världen, tillgång till miljövänlig elektricitet, dessutom med en innovativ lösning som baserar sig på restvärme som annars bara hade gått till spillo, har Climeon potential att göra en insats för en bättre miljö för alla.

Samtidigt delar SER ut pris till årets bästa exjobb, SER junior Prize. Denna gång gick priset till Gabriel Jönsson och Max Andersson för deras examensarbete med fokus på en FPGA-baserad PCI Express-controller.

Motiveringen till årets studentpris lyder:  Att kunna styra snabba processer i realtid kommer alltid att behövas inom processindustrin. Gabriel och Max har med sin programmerbara PCI-controller bidragit med en pusselbit i ett sådant system.

Både SER Prize och SER junior Prize delas ut efter SER:s årsmöte nu i maj. Under prisceremonin kommer pristagarna att presentera sig och sina arbeten och publiken kan ställa frågor. Alla intresserade är välkomna att delta med start runt klockan 18.30 den 11 maj på KTHs bibliotek, Osquars backe 31, Stockholm .

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)